PO PROTOKOLU

Dijete Williama i Kate dobilo službenu titulu

Dječak ili djevojčica čije skoro rođenje očekuje britanska kraljevska obitelj imat će službenu titulu princa ili princeze od Cambridgea.

U skladu je to s odlukom kraljice Elizabete koju je donijela početkom 2013. da se izjednače sva djeca koja naslijeđuju princa, bez obzira na spol – dotad su, naime, kćeri, pa čak i ona najstarija, dobivale titulu dame, a samo sinovi su se nazivali prinčevima. Jednako tako, ako princ William i vojvotkinja Catherine dobiju kćer ona će imati jednaka prava na britansku krunu kao da je muškog spola – kraljica je primijenila i pola tisućljeća staro pravilo da prednost uvijek imaju sinovi, čak i ako imaju starije sestre.

Uoči vjenčanja Catherine Middleton i princa Williama nagađalo se kako će ona nositi titulu princeze od Cambridgea, no, budući da je pučanka, postala je samo vojvotkinja, iako se udala za princa.

Britanska kraljevska obitelj polako se priprema za dolazak malog naslijednika – na porodu će biti prisutan princ William koji ima obavezu odmah po rođenju djeteta obavijestiti kraljicu, potom uski krug kraljevske obitelji i Kateine roditelje. Glasnogovornik obitelji potom izdaje službeno priopćenje za javnost, koje će kraljevska obitelj, u skladu s komunikacijskim trendovima 21. stoljeća, objaviti i na Facebooku i Twitteru.

Iako je dolazak novog člana kraljevske obitelji prilično uređen protokolom, novopečeni roditelji nisu pod pritiskom da pripreme ime – prince Charles i pokojna princeza Diana Williamu su smišljali ime tjedan dana, a Charlesovim roditeljima, kraljici Elizabeti i princu Filipu, trebalo je mjesec dana da se odluče koje će mu ime nadjenuti.

Linker
26. travanj 2024 05:22