ISKRENI MEMOARI

Diane Keaton otkrila da je bolovala od bulimije

Američka glumica ­ Diane Keaton (65) otkrila je da je u mladosti bolovala od bulimije. U memoarima pod naslovom “Then Again”, koji su danas objavljeni u SAD-u i Velikoj Britaniji, otvoreno je progovorila o psihičkim smetnjama uzrokovanim strahovima od neuspjeha i nedostatkom samopouzdanja, ali i otkrila detalje o ljubavnim vezama s poznatim holivudskim muškarcima.

Probleme s prehranom počela je imati 1968. godine, kada su joj na audiciji za mjuzikl “Kosa” rekli da mora smršaviti 5 kilograma. Kako bi uspjela to postići, tada 22-godišnja glumica pribjegla je starome triku povraćanja nakon jela, što ju je polagano odvelo u pakao bulimije. Njezinu bolest nije mogla pobijediti ni ljubav prema Woodyju Allenu .

– Woody je pao na moj šarm neurotične djevojke, ali nije znao da s njime izbjegavam odlaziti na snimanja kako bih se kod kuće mogla prežderavati – napisala je Diane Keaton, koja je pet godina bila u ljubavnoj vezi sa slavnim redateljem. Upoznala ga je 1968. na audiciji za predstavu “Zasviraj ponovno, Sam”. Tada malo poznata glumica već je od ranije bila zaljubljena u Allena, pa ga je odlučila pratiti poput vjerne sjenke, a do premijere predstave u kojoj je dobila glavnu ulogu redatelj je uzvratio naklonost. Postali su prepoznatljivi par filmskog i javnog života, a Diane je svojim zaraznim osmijehom obilježila kreativni vrhunac Allenove karijere u filmovima poput “Annie Hall” i znanstvenofantastičnoj komediji “Spavači”. Ljubavni je odnos, međutim, bio kratkog vijeka i, kako otkriva Diane, daleko od idealnog.

– Snaga bulimije nadrasla je moju ljubav za Woodyja i to je tužna istina – priznala je slavna glumica te otkrila da nije mogla odoljeti hrani. Ujutro je mogla pojesti do 12 muffina, tri jaja sa slaninom, palačinke i četiri čaše čokoladnog mlijeka, za ručak tri odreska, dva i pol krumpira s preljevom, štrudlu od jabuke i dva čokoladna sladoleda, a za večeru golemu porciju KFC piletine s krumpirićima, sirom i kečapom, tortu, štrudlu od banana, bocu gaziranog pića…

Kao uzroke svoje bolesti Diane navodi materijalnu nesituiranost u djetinjstvu (ne i nedostatak roditeljske pažnje) te komplekse povezane s izgledom.

– Moje tijelo nije se moglo nositi s onim Audrey Hepburn i to mi je jako smetalo – ističe Keaton. Nos je, primjerice, nastojala ispraviti spavajući s kopčom za kosu.

Cijelo to vrijeme, uspješno je skrivala svoju bolest od Woodyja Allena, no on je ipak posumnjao da nešto nije u redu s njom te ju je nagovorio da posjeti psihoanalitičara. Nakon 18 mjeseci liječenja, Diane je s 25 godina ponovno počela normalno jesti. I karijera joj se našla u usponu – glumila je u Woodyjevim filmovima (najprije u “Play It Again, Sam” iz 1972.) i bila je sretna što može biti s njim.

– Smatrao je da nemam osjećaja za humor, ali njegovim sam se šalama uvijek smijala. Kao par nismo imali potrebe za prijateljima, samo bi sjedili i gledali prolaznike nagađajući kojim se zanimanjem bave. Voljela sam Woodyjeve naočale, odijela, geste i šale. Imao je i dobro tijelo – tvrdi poznata glumica. Woody je za Diane izmišljao nadimke poput “Crv” i “Čudovište” i bezdušno ju zafrkavao ističući njene neuspjehe, ali bila mu je potrebna koliko i on njoj. Kada su 1974. godine prekinuli, nije to bio rastanak za sva vremena. Woody je 1976. godine baš za nju napisao scenarij filma “Annie Hall”. Bila je to djelomično i priča o njihovom odnosu, jer je Annie u mnogočemu bila nalik Diane: nesigurna, s teškoćama u artikulaciji vlastitih misli. Nije ni čudo da je Diane za ulogu dobila Oscara, premda danas tvrdi da ju je nagrada iznenadila.

Za ceremoniju se obukla posve drukčije od ostalih glumica – slojevito i neupadljivo, ali je i takva izgledala posebno i privukla pažnju Warrena Beattyja .

– U svim je mojim manama vidio ljepotu, u njegovim sam očima bila najprivlačnija na svijetu – napisala je u memoarima. Warren joj je za Valentinovo poklonio saunu i parnu kupelj te joj pomogao sa strahom od letenja. Romansa je ipak brzo izblijedila, pa je osamdesete dočekala sama i s karijerom u krizi.

-Shvatila sam da sam bez velikog režisera samo osrednja glumica – iskrena je Diane Keaton, koja je 1987. prohodala s Alom Pacinom , ali ni ta veza nije potrajala.

– Bila sam mu partnerica za razgovor, a željela sam više – otkrila je Diane te dodala: – Kada sam mu 1990. postavila ultimatum i zatražila od njega da me ili oženi ili uvjeri da će to jednom učiniti, on je otišao.

Tek kada je kao pedesetogodišnjakinja 1996. godine posvojila kćerkicu Dexter, a pet godina kasnije i sina Dukea, glumica je pronašla svoj emotivni mir.

– Trebalo mi je 50 godina da pronađem bezuvjetnu ljubav i intimnost kroz majčinstvo. Očito je da kroz život sporo napredujem, kako mi je davno rekao Warren Beatty – piše glumica, koja je 2001. odustala od ljubavnih veza.

– Nije me sram i ne zanima me što ljudi misle – kaže Diane, ali i otvoreno priznaje da joj nedostaje Woody Allen.

– Vjerujem da ga odbija groteskna priroda moje naklonosti, ali što da radim, još ga uvijek volim – napisala je Diane Keaton.

Linker
20. travanj 2024 16:53