NAJBOLJA GLUMICA

Deanie Yip: Danas su djeca razmažena

Više od trideset godina nakon filmskog debija, hong-kongška veteranka Deani Yip (63) osvojila je svoju prvu veliku inozemnu nagradu – Coppa Volpi za najbolju glumicu na 68. filmskom festivalu u Veneciji. Priznanje je zaslužila ulogom u filmu „Jednostavan život“, gdje glumi ostarjelu kućnu pomoćnicu i dadilju koja je cijeli život provela uz jednu obitelj.

Je li vam bilo teško uživjeti se u ulogu osamljene starice? – Uloga nije bila nimalo teška. Na žalost, ne postajem nimalo mlađa, zapravo sam i sama starica, pa mi je lik vrlo blizak.

Mislite li da mladi danas imaju premalo poštovanja prema starijima? – Danas su djeca tako razmažena. Misle da se u obitelji sve vrti oko njih i zato nemaju nimalo poštovanja prema drugima. Uopće nemaju osjećaj da ikome išta duguju. No, moramo se zapitati i radimo li mi sve ispravno. Tek kada se i sami počnemo ponašati dostojanstveno, onako kako priliči starijim ljudima, možemo od drugih očekivati poštovanje.

­

Koliko je bilo čudno snimati film po životnoj priči producenta Rogera Leunga? – Nije bilo čudno već izuzetno olakšavajuće, jer smo ga odmah mogli pitati za svaku nejasnoću u priču. Jedino sam se nadala da će, pošto je ovo njegova osobna priča, omogućiti malo više luksuza na snimanju, ali i ovdje smo morali paziti na svaki novčić.

Imate li već ponude za novi film? – Zasad nemam ništa u planu, ali otvorena sam za sve ponude. Ukoliko je scenarij dobar nije mi bitno što lik radi. Jedino što ne želim igrati psihopate. Njima je mjesto u bolnici iza rešetaka, a ne na velikome platnu. Ne volim kada se psihopati prikazuju kao ljudi s briljantnim umovima. ­

Josip Jurčić

Linker
04. svibanj 2024 21:34