ČAROLIJA BLAGDANA

Đani Stipaničev: Prvi Božić u novom domu

Blagdansko raspoloženje u domu pjevača Đanija Stipaničeva (41) osjeća se već početkom prosinca. Zvijezda domaćih rock-opera i mjuzikala tada postavlja bor i na njega stavlja žaruljice, a njegove kćeri Karla (7) i Lara (4) ga kite. Za to vrijeme pjevačeva supruga Nelli, 31-godišnja pravnica i vlasnica građevinske tvrtke Stinell, prelistava kuharice i planira svečani meni te kolače.

Blagdanska priča obitelji Stipaničev ove se godine zbiva u njihovom novom domu, impresivnom zdanju od 400 četvornih metara u Samoboru. U gradić dvadesetak kilometara udaljen od Zagreba preselili su se prije dva mjeseca, i još se, kažu, privikavaju na blagodati novoga života.

To, konkretno, znači – daleko su od gužve, a sve im je opet blizu. U Zagreb dođu za čas, a kad padne snijeg, u sanjkanju i grudanju uživaju na padini iznad kuće. Prvi put za blagdane Stipaničevi imaju dva bora. Plastični, koji su kupili još kad se rodila Karla, i prirodni, visok dva i pol metra. Plastični, koji je ispred njihovih soba, okitile su Karla i Lara, a roditelji su se pobrinuli za veliki bor, koji su ukrasili srebrnim i bakrenim kuglicama u retroštihu. Curice svaki dan obilaze drvca, iščekujući nestrpljivo dan kad će ispod njih osvanuti šareni paketi.

– Nekada su Božići bili drukčiji. Dok sam živio s roditeljima u Šibeniku, imali smo plastični bor, a sestra i ja smo ga svake godine ukrašavali istim kuglicama. I uvijek je bio jednako šaren, čak pomalo kičast, baš kao što bor treba biti. A danas su blagdanski ukrasi prava mala umjetnička djela! U te je dane jelovnik svuda bio uglavnom isti, osim što smo mi u Šibeniku uživali u juhi s luganigama, posebnim, fino začinjenim kobasicama. Šibenčani i Trogirani još se spore čije je to izvorno jelo. A puricu nismo jeli s mlincima, nego s pečenim krumpirom. Baka iz Tribunja poslala bi nam voće i čokolade seka i braco. I fritule. Nikada nismo nešto posebno tražili, bili smo zadovoljni onim što bismo dobili – nekad je to bila igrica Čovječe, ne ljuti se, nekad običan zvrk – prisjeća se Đani Stipaničev.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Božiću u obitelji Stipaničev pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 833) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
25. studeni 2022 11:55