OD A DO Z

Damir Urban: Što mi znače ego, falus i Gibonni

Riječki roker i kantautor Damir Urban , nominiran u tri kategorije za ovogodišnji Porin, u intimnoj abecedi prisjeća se početka karijere u grupi Laufer, potaknut reizdanjem njihova prvog albuma, te otkriva zbog čega pjeva žmirećki

a Art – ta riječ određuje moj život, ne samo kao kreativca nego i kao konzumenta arta. Pritom mislim na kupnju knjiga, ploča i CD-a, odlaske na izložbe ili kazališne predstave.

b Balkan – od njega nikako ne mogu pobjeći. Cijeli život imam problem prihvatiti činjenicu da teritorijalno pripadamo Balkanu. On je tu i mi smo dio njega, htjeli mi to ili ne. Tome nas uči i povijest.

e Ego – prije desetak godina, preizraženi ego stajao me prijateljstava, ljubavi, poslovnih mogućnosti… No, sad sam stariji i zreliji pa sam njime uspio ovladati.

f Falus – simbol stvaranja života koji može prerasti u razornu silu, ako izmakne kontroli. Simbolizira seksualnost, snagu, elementarnu životnu snagu. I zato me ta asocijacija intrigira.

g Gibonni, kojem je nedavno izašao novi album. I ja sam tom projektu dao mali doprinos. Prijatelji smo već nekoliko godina i znam koliko je životne snage, živaca i vremena utrošio u taj projekt. Htio bih da mu se ostvare sve želje koje je utkao u njega.

o Otrovna kiša – opet se radi o nazivu albuma, mojem prvom samostalnom nakon odlaska iz Laufera. Tada nisam stajao najbolje sa zdravljem, bio sam u ovisničkoj situaciji koja me zamalo stajala glave, javnost me označila kao krivca za raspad grupe, na svirkama su me dočekivale poluprazne dvorane… drago mi je da je vrijeme pokazalo da sam ipak krenuo pravim putem. Otac – riječ je o mojem ocu Josipu, danas umirovljeniku, koji mi je usadio odgovornost prema životu, dao mi je sigurnost, ljubav i slobodu da biram kako ću si “posložiti” život. S obzirom na prirodnu izmjenu životnih ciklusa, sad je došlo vrijeme da mu uzvratim svu brigu koju mi je pružio.

v Vegetarijanstvo – nekad sam jeo mnogo mesa. Moja supruga Milica dogovorila je s mesarima da joj daju najsvježije komade, jer sam ga jeo sirovo. Pritom ne mislim na carpaccio i na tatarski biftek, nego na konzumaciju sirovog mesa, bez dodataka. Jedno jutro prije dvije i pol godine, jednostavno sam se probudio i osjetio da ga više ne mogu okusiti. Razlog je isključivo etički – shvatio sam da ne mogu duhovno rasti kao osoba ako jedem meso. Otada ga nisam okusio. Povremeno, zbog velikog napora na svirkama, kad mi organizam traži “jaču” hranu, na Miličin nagovor pojedem ribu.

ž Žmirenje – žmirim kad pjevam na pozornici jer zatvorenih očiju osjećam da sam sakriven od cijelog svijeta. Osim toga, žmireći se vraćam u trenutak kad je nastala ta pjesma i opet je proživljavam.

Tanja Vučičević

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sva slova i Urbanove asocijacije na njih pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 798) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
18. travanj 2024 06:42