herb variety on rustic white background from top view, oil, coffee, beans, pepper, aloe vera, turmeric, ginger, rosemary
 Foto: iStock
UKLANJANJE

Čudotvorni sastojci na dohvat ruke

Kreme protiv celulita stare su gotovo koliko i samo čovječanstvo, a koristili su ih još i stari Egipćani, poznati po svojoj posvećenosti ljepoti i zdravlju. Danas pristupačni preparati koje je moguće kupiti u gotovo svakoj drogeriji, do nedavno su bili rezervirani samo za one povlaštene: fine francuske kremice s polovice prošlog stoljeća mogle su si priuštiti samo žene iz najviših slojeva europskog društva.

No dok se tada slijepo vjerovalo u učinkovitost takvih preparata – jer ako je skupo, mora da radi – danas su žene sve manje povjerljive prema kremama za suzbijanje narančine kore, velikim dijelom i zato što su anticelulitni preparati postali vrlo pristupačni. No kako skupo nije uvijek i kvalitetno, tako niti pristupačno nije nužno neefikasno. Štoviše, neki od najučinkovitijih aktivnih sastojaka koji razbijaju neugledne masne naslage na guzi i bedrima kriju se u namirnicama koje možete kupiti u bilo kojem supermarketu. Umjesto da slijepo vjerujete reklamama i bacite novac na preparate čiji vas učinak neće zadovoljiti, predlažemo da proučite deklaracije na pakiranjima. Donosimo pregled nekih od najpopularnijih aktivnih sastojaka na koje bi trebali obratiti pažnju!

ĐUMBIR

Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva, dobar je izvor vitamina A, C, E i B kompleksa kao i brojnih minerala. Uz to Poboljšava prokrvljenost tkiva te potiče izbacivanje toksičnih tvari iz organizma.

BORMELAIN

Ovaj proteolitički enzim dobiven iz ananasa djeluje na razgradnju bjelančevina, ublažava bolove, smanjuje otekline te potiče oporavak tkiva.

EKSTRAKT DIVLJEG KESTENA

Na kožu djeluje regenerativno, sprečava razgradnju hijaluronske kiseline koja doprinosi ovlaživanju i svježini kože. Također, ubrzava proces izlučivanja štetnih tvari i djeluje tonizirajuće.

KAPSAICIN

Molekula zahvaljujući kojoj su čili papričice ljute ubrzava metabolizam, ublažava bol te smiruje kožne iritacije.

KOFEIN

U organizmu sudjeluje kao diuretik i antioksidans te sudjeluje u razgradnji masnih stanica zbog čega se koristi za oblikovanje tijela.

Linker
25. travanj 2024 12:05