ALOE VERA

Čudo s Barbadosa

Zovu je eliksirom dugovječnosti. Aloe vera, naime, puna je iznimno hranjivih i ljekovitih sastojaka (sadrži više od 240 različitih vitamina, minerala, aminokiselina, enzima, saharida…) koji povoljno utječu na probavu, srce, krvne žile, imunološki sustav. A kako ima sposobnost pomlađivanja kože, u što su se još davnih godina uvjerile pripadnice starih naroda, stekla je i status ‘kraljice ljepote’.

Ta oko pola metra visoka zeljasta i mesnata biljka najbolji je prirodni ovlaživač kože. Aktivne tvari aloe vere prodiru u najdublji sloj kože gdje potiču regeneraciju stanica i stvaranje kolagena. Stoga je ekstrakt aloe vere čest sastojak anti-ageing preparata, a dobar je i za liječenje od sunčanih opeklina kao i drugih oštećenja kože. Osim toga, koristi se u tretmanima suhe i ispucale kose, za ublažavanje staračkih pjega po rukama, a dermatolozi se slažu da najviše pomaže suhoj, oštećenoj i osjetljivoj koži.

No, želite li osjetiti sve blagodati aloe vere, pažljivo pročitajte što piše na proizvodu. Najdjelotvorniji su, naime, preparati s ekstraktom proizvedenim iz svježih listova aloe vere Barbadensis Miller (ime je dobila po botaničaru koji ju je otkrio na otoku Barbadosu) te obrađenim hladnim postupkom, bez dodavanja otapala. Na taj se način sačuva najveća količina ljekovitih i hranjivih sastojaka. Ekstrakt aloe vere dobiva se i drugim načinima prerade, poput kuhanja, zamrzavanja, sušenja i mljevenja, no tada je njegova učinkovitost osjetno manja.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
24. travanj 2024 04:45