JELA IZ WOKA

Čudesna kineska posuda

Mnogi bi se sladokusci suglasili da je wok jedan od najpraktičnijih izuma u kulinarstvu. Za početak, ta višenamjenska kineska posuda ukošenih stijenki pogodna je za prženje i na malo ulja i u dubokom ulju, kuhanje na pari i u vodi, blanširanje i pirjanje. U woku mirne duše možete pripraviti i kompletan objed: dovoljno je samo, kad pripravite jedno jelo, obrisati posudu papirnatim ubrusom i započeti pripremu idućeg. Hrana se u njemu prži na ukošenim stijenkama, pa je važno da se sastojci ne lijepe tijekom termičke obrade: to ćete postići tako da wok prije uporabe nekoliko puta nauljite i jako zagrijete, te odlijete višak ulja. Kad dno woka pocrni, spreman je za uporabu. Oprez – doista je vruć, pa pripazite na prste!

Multipraktik bez struje

Prije priprave u woku, sastojke narežite na manje, jednake komade, a meso narezano na trake prije prženja promiješajte s malo gustina, umaka od soje te jednim bjelancem. Bit će mekše i ukusnije, a zbog umaka od soje, koji je veoma slan, pripazite na količinu kad pri kraju solite jelo. Povrće se u wok dodaje po određenom redoslijedu: tvrđe ubacite odmah, a mekše pri kraju priprave kako bi i nakon termičke obrade zadržalo prirodan okus i ostalo polusirovo, pa ne pretjerujte s pržnjem. Jela iz woka potrebno je često miješati ili protresati jer razlika između hrskavo prženog i prepečenog sastojka katkad ovisi o sekundama.

Odlučite li wok iskoristiti kao posudu za prženje u dubokom ulju, prije prženja u ulje ubacite komadić svježeg đumbira. Kad on posmeđi, ulje je spremno, a upit će i miris. Čim sastojci u woku promijene boju, spremni su za posluživanje. To osobito vrijedi za jela od tijesta.

Wok se najčešće izrađuje od kovanog željeza, gusa te teflona, no smatra se da je onaj od kovanog željeza najkvalitetniji. Stoga je i najskuplji, a koriste ga profesionalni kuhari. Za kakav se god wok odlučili, imajte na umu da ga treba čistiti bez pretjeranog ribanja, kako bi poslužio svrsi: maštovitoj kulinarskoj igri tijekom koje ćete otkriti vlastite kombinacije sastojaka i začina, te ugoditi nepcu bez mnogo muke.

Tanja Vučičević

Linker
21. svibanj 2024 04:01