KULTURA TIJELA

Conditioning - kružni trening za žene

Samo je jedan način da uoči odlaska na more svoje tijelo dovedete u red i ne hodate plažom posramljeni zbog suvišnih masnih naslaga, a to je – intenzivna tjelovježba.

Za one koji ne znaju odakle krenuti, to jest kako vježbati, rješenje nude u u fitness centru Twin Time Fit Well u velikoj Gorici, gdje su osmislili conditioning – kružni trening za žene. Svi koji su čuli za taj trening znaju da je riječ o treningu koji uključuje brzu izmjenu vježbi na raznim spravama ili s rekvizitaima, no ovaj je poseban po tome što uređaji s velikim kilažama, bicikli i trake nisu dio “igre”.

Cilj conditioninga je, naime oblikovanje tijela, a ne ” pumpanje” mišića, čemu najčešće težew muškarci. U “ženskom” kružnom treningu koriste se bućice, lopte za pilates, utezi manje težine, staby (vibracijski štap za stabilizaciju trupa), body bar (šipka za jačanje gornjeg dijela tijela)..Odnosno, sve što trner osmisli za taj sat jer on – kako bi se izbjegla monotonija – nije svaki put isti.

Jedino nepisano pravilo je da se aktiviraju sve mišićne skupine. Trening traje oko 45 minuta, s tim da se na početku vježbačice zagrijavaju, a na kraju istežu (kako ne bi došlo do upale mišića). U prosjeku se obiđe 15 “stanica”, na svakoj se zadržava minutu: 40 sekundi se vježba, a 20 sekundi se odmara.

Obično se rade tri kruga vježbi, što zna biti veoma naporno. No, rezultati ne izostaju: ne samo da conditioning pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav i pomaže u oslobađanju negativne energije, već je potrošnja kalorija i sagorijevanje masnoća uistinu velika. Stoga profesionalni treneri preporučuju dva do tri dolaska tjedno – uz konzumiranje mnogo tekućine.

Damir Leljak

Linker
14. svibanj 2024 23:07