Iako ga obožavamo kao prilog uz mesna jela, od krumpira se može napraviti cijeli ručak: od krepke juhe do torte.
Inspirirajte se našim receptima s tom omiljenom namirnicom u glavnoj ulozi.
Krem juha
Priprava: Bijeli dio poriluka nasjeckajte na kolutiće i prepržite na maslinovom ulju. Dodajte na kockice narezan krumpir i maslac. Lagano pirjajte podlijevajući temeljcem. U drugoj posudi na maslinovu ulju prepržite zeleni dio poriluka. Kad krumpir omekša, posolite i popaprite te dodajte preprženi poriluk. Prokuhajte još minutu i izradite štapnim mikserom. Prije posluživanja dodajte kiselo vrhnje, klice zelja i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Ličke police
Priprava: Krumpir operite, prerežite vodoravno i posolite krupnom solju. Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, prekrijte ploškom špeka pa pecite još pet minuta. Uz tople police poslužite lički sir basu.
Jelenji file
Priprava: Jelenje odreske marinirajte dva do tri dana u ulju. Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite te uz dodatak soli i maslaca izradite pire. Kad se ohladi, umiješajte jaje i dodajte brašna prema potrebi. Oblikujte njoke i kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju. Prije posluživanja zapecite na maslacu. Za umak na maslinovom ulju zažutite nasjeckani luk. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i peršin, pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak narezan na listiće, borovicu te podlijevajte crnim vinom. Na kraju dodajte demi-glace i narezane suhe šljive. Prokuhajte 10 minuta na laganoj vatri i izradite štapnim mikserom. U umak prije posluživanja umiješajte ledeni maslac (legirajte). Jelenje odreske izvadite iz marinade, uvaljajte u listiće badema i pržite na roštilju ili gril-tavi minutu i pol sa svake strane kako bi iznutra zadržali ružičastu boju.
Maričina torta
Priprava: Krumpir ogulite i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Napravite pire te ostavite da se hladi. Maslac pjenasto istucite sa šećerom i vanilin šećerom. Na pari otopite čokoladu uz dodatak vrhnja. Spojite pjenasti maslac i čokoladu te polako umiješajte pire i mljevene orahe. Na kraju dodajte rum. Kekse izmrvite, dodajte rastopljeni maslac, sve povežite i utisnite na dno kalupa. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Podlogu ohladite te dodajte kremu. Kad se ohladi, prelijte glazurom.
Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić