RUKOMETAŠI

Četiri tjedna bez seksa

Pakleni ovih dana nižu pobjede, a Ivano Balić, Mirza Džomba, Petar Metličić, Igor Vori, Blaženko Lacković i njihovi suigrači svojom virtuoznošću i genijalnošću na terenu oduševljavaju navijače i rukometne znalce, zbog čega ih svi ubrajaju među glavne favorite za još jedan naslov svjetskih prvaka. Ipak, svakodnevica naših zlatnih dečaka nije tako sjajna kao što se čini: u njemačkom gradu Mannheimu, gdje će provesti idućih šest dana, upravi hotela u kojem su smješteni požalili su se na premale krevete. Ali to nije i njihova najveća muka: pate i zato što u njima već tjednima spavaju – sami. – Pristalica sam teorije da ljudske potrebe treba zadovoljavati. A želja za seksom je jedna od najvažnijih. Sigurno nije dobro za psihu živjeti mjesec dana bez seksa, kao što mi živimo već mjesec dana, od početka priprema u Poreču. No, pravila izbornika Line Červara su jasna: u karanteni nema posjeta supruga i djevojaka. Tako će biti sve do ulaska u završnicu turnira ili ispadanja. Tek kad uđemo u polufinale, smiju nam se pridružiti djevojke i supruge, kao i ostali članovi obitelji i prijatelji – kaže Mirza Džomba, koji karantene uspoređuje s uvjetima kakvi vladaju na odsluženju vojnog roka. Ili u zatvoru.

– Nema tu mnogo razlike: slobodnog vremena nemamo, neprestance smo na treninzima ili terapijama i masažama, a u međuvremenu jedemo i spavamo. Karantena je veoma naporna i dosadna. Da nismo tako dobra ekipa i da nemamo tako velik cilj pred sobom, ne znam kako bismo sve to izdržali – nastavlja Džomba koji sobu dijeli s Vedranom Zrnićem. Cimeri Igor Vori i Blaženko Lacković, koji su nakon završetka prvenstva najavili vjenčanja, misle, pak,da ima istine u tome da karantena bez seksa ima smisla.

– Valjda to nije bez razloga. Važno je ne umarati se izvan terena: osim toga, tako smo potpuno usredotočeni na utakmice i treninge, misli nam ne lutaju – kaže Blaženko Lacković, kojeg je zaručnica Nikolina Tikvić prvi put pratila na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Tunisu 2005., gdje se sprijateljila s Oljom Mirošević, zaručnicom Igora Vorija. Njih dvije će uskoro put Njemačke kako bi izabranicima svog srca pružile podršku. Većina naših igrača je oženjena ili u dugim stabilnim vezama, što mnogi tumače i kao jedan od temelja njihova sportskog uspjeha. Izgleda da se ni razvod, koji je lani proživio najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić, nije odrazio na njegov učinak na terenu. A Mirza Džomba na pitanje je li nakon razlaza s Nevenom Rendeli, zvijezdom HTV-a, pronašao ženu svog života, kao što se priča, odgovara: ‘Ne znam ni sam, situacija je – komplicirana’.

Kruno Petrinović

Linker
28. travanj 2024 07:43