Sipa/Cropix
70. ROĐENDAN

Catherine Deneuve: velika glumica, humanitarka, feministica i - okorjela pušačica

Popularnu francusku glumicu, poznatu i kao jednu od najljepših žena svijeta, uz respektabilnu filmsku karijeru, humanitarni angažman, borbu za ženska prava obilježava i to što je strastvena pušačica: tijekom press konfencije u Madridu 2011. odbila je ugasiti cigaretu i rekla da će radije platiti kaznu.

Catherine Deneuve, koja 22. listopada slavi 70. rođendan, tijekom impresivne karijere u kojoj je glumila u više od 100 filmova te osvajala nagrade na filmskim festivalima u Berlinu, Cannesu i Veneciji i dva Cesara, slavu je stekla još u šezdesetima filmovima Odvratnost i Ljepotice dana.

Upravo u to vrijeme, sa 17 godina, zaljubila se i u 16 godina starijeg redatelja Rogera Vadima s kojim je 1963. dobila sina Christiana. S njim se razišla mjesec dana nakon rođenja djeteta. Nedugo zatim udala se za fotografa Davida Baileyja i s njim u braku provela sedam godina nakon čega je izjavila da je brak zamka.

Tijekom 6o-ih bila je u kratkoj vezi i s Clintom Eastwoodom. S glumcem Marcellom Mastroiannijem s kojim je snimila pet filmova bila je u vezi 70- ih godina i dobili su kćer Ciaru. S njim je ostala u prijateljskim odnosima i čak bila uz njega kada je 1996. umro od raka. Glumica je prijateljevala i s francuskim dizajnerom Yves Saint Laurentom, štoviše, bila je njegova muza, kako je on tvrdio. Catherine Deneuve svojedobno je bila i zaštitno lice Chanela no. 5. a 1986. izbacila je na tržište i svoj parfem Deneuve.

Humanitarni i aktivistički angažman ove markantne francuskinje uključuje mjesto UNESCO-ve ambasadorice dobre volje, suradnju s organizacijama Children Action, Children of Africa, Orphelins Roumains i Reporters Without Borders, sudjelovala je u akcijama za ukidanje smrtne kazne s Amnesty Internationalom, a 70- ih se borila za pravo žena na pobačaj.

Već deseteljećima slovi za jednu od najljepših žena svijeta, a 2001. postala je zaštino lice L’Oreala . Svestrana glumica koja u slobodno vrijeme crta, fotografira, uređuje interijere, kaže da je film i dalje njena najveća fascinacija:

– Za mene je pogledati film, film koji prikazuje priču s glumcima koje volim ili onima koje ne poznajem, uvijek otkriće. Velika sam obožavateljica filma i još uvijek odlazim na filmske predstave. To je poput žudnje i radi se o nečemu vrlo važnom u mom životu – izjavila je glumica.

Presjek života i karijere legendarne francuske glumice pogledajte u galeriji!

Linker
20. travanj 2024 08:57