LONDON CALLING

Britanci dolaze u Lisinski nasmijati Zagreb

„London Calling Comedy Fair – Lisinski se smije“ međunarodni je festival komedije koji će prvi put neke od najboljih komičarskih predstava iz britanske metropole predstaviti publici u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Kroz vikend, 7. i 8. prosinca održat će se čak pet predstava koje će uspješno izmamiti osmijehe publike.

“Ustanak smijeha dogodio se proljetos u Lisinskom kada je uz pomoć Nina Bantića u našoj dvorani nastupio svjetski komičar Eddie Izzard. Nino je došao k meni u ured i pričao sa žarom kao da priča o nekoj opernoj sopranistici, a njegov entuzijazam potvrdila je publika jer je dvorana rasprodana velikom brzinom. Drugi se ustanak smijeha dogodio u listopadu kada je doveo Dylana Morana i ponovio uspjeh, a sada nas očekuje prava revolucija smijeha i to cijeli vikend”, ispričao je Dražen Siriščević, direktor Lisinskog.

Odabir programa koji će se predstaviti na festivalu sastavljen je na prijedlog Nina Bantića, novinara koji živi u Londonu, a u Zagrebu je bio poznatiji kao član Zločeste djece Radija 101. Kao dobar poznavaoc londonske komičarske scene, Nino je odlučio povezati dva bitna grada u svom životu – Zagreb i London – te promovirati jedan novi urbani humor.

“Svi stand up komičari koji nastupaju pričaju engleski, a mi smo organizirali i simultani prijevod na engleski jezik. Budući se svi u zemlji prave Englezi, publike nam neće nedostajati”, našalio se Siriščević.

Festival započinje programom 7. prosinca u 20 sati u velikoj dvorani. Pet stand up komičara iz Britanije, Kanade, Sjedinjenih država i Novog Zelanda, te voditelj koji ih povezuje – sukus je onoga što nas očekuje u sklopu programa „Comedy gala“. To je svojevrsni „veliki prasak“ jer je popis komičara koji tom prilikom nastupaju impresivan: Rich Hall (apsolutna zvijezda večeri i čovjek po kojem je nastao barmen Moe iz The Simpsona), Seann Walsh (velika britanska zvijezda u usponu), John Gorillo (intelektualac koji raspreda o kritičarima svih vrsta), Dana Alexander (koja se ne libi reći da joj grudnjak zamjenjuje torbicu) i Javier Jarquin (spretan i snalažljiv komičar voditelj).

Zlatan Zuhrić Zuhra osvrnuo se i na dugogodišnju popularizaciju britanskog humora: “U vrijeme kada smo bili članovi Zločeste djece Radija 101, Monthy Pythoni su bili popularni. Tada je bilo krajnje čudno imati spontane emisije, za koje nije bilo pripreme, stand up kao forma bio je tek u povojima, ali svi ti smiješni materijali su nalazili svoj put do publike. I ma šta ljudi govorili i danas se gledaju smiješne emisije, čitaju knjige, odlazi na stand up predstave. A ovo zaista ne biste trebali propustiti!”

Festival se nastavlja u nedjelju 8. prosinca, ali u malim dvoranama. U odabiru programa pomogao je i londonski Soho Theatre.

Prva predstava kreće od 17 sati i zove se Vitamin. Pratimo neizmjeran broj karaktera koje će izmijeniti tvorac predstave, Talijan Carlo Jacucci. Predstava je svojevrsna mješavina stilova – najbliža klaunovštini – briljantno osmišljena, vragolasta i neizmjerno zabavna. Predstava je to u kojoj nema jezičnih barijera, jer govora ima u malim količinama.

Slijedi, cabaret predstava „Sex Idiot“ od 18.30 sati. Bryony Kimmings osmislila je smiješnu i iskrenu predstavu o ženskoj seksualnosti u 21. stoljeću. Progovara o svima koji su imali avanturu za jednu noć i pritom uživali, o slomljenom srcu u potrazi za pravom ljubavi, a pritom se koristi performancom, plesom i pjesmom. Od 20 sati, stand up komičar Seann Walsh predstavit će vlastitu predstavu „The Lie-in king“, ovogodišnji hit edinburškog festivala. Šarm i geg njegova su oružja s kojim će rastjerati sav stres i odagnati loše misli. Za ovog komičara britanski tisak voli reći da je Dylan Moran nove generacije. Predstava koja će zatvoriti festival smijeha bit će upravo ona od najveće zvijezde festivala – Amerikanca Richa Halla. Dugovječan, britak, s oštricom koja probada američki konzumerizam i ismijava se podjednako s velikim zvijezdama (Tom Cruise), ali i običnim stvarima.

Linker
07. lipanj 2023 12:44