BRATSTVO I JEDINSTVO

Braća Hemsworth: Australci na vrhu Hollywooda

Najuspješniji australski brend u Hollywoodu trenutačno su braća Chris (28) i Liam Hemsworth (22). Tinejdžerice na internetskim forumima raspravljaju koji im je od njih dvojice zgodniji i bolji glumac, a oni uživaju u svojim danima ponosa i slave. Liam je zvijezda “Igara gladi”, filmskog hita koji je u prvom tjednu prikazivanja zaradio više od 150 milijuna dolara. Uloga Galea Hawthornea pokazala se pravim zgoditkom za plavookog Australca jer će se idućih godina snimati još najmanje dva nastavka filmske sage o jezivom reality showu u kojem se djeca i tinejdžeri međusobno bore za preživljavanje. Chrisa je, pak, proslavila glavna uloga u lanjskom akcijskom spektaklu “Thor”, čiji nastavak “Osvetnici” u kina stiže u svibnju, te romantična komedija “Snjeguljica i lovac”, u kojoj su mu partnerice Kristen Stewart u ulozi Snjeguljice i Charlize Theron u ulozi kraljice Ravenne.

Braća Hemsworth javnosti su zanimljivi i zbog veza sa slavnim partnericama: Chris je u braku s 35-godišnjom španjolskom glumicom Elsom Pataky i pokraj ljeta očekuje rođenje prvog djeteta, dok kuloari ovih dana bruje o Liamovim zarukama s 19-godišnjom američkom glumicom i pjevačicom Miley Cyrus , s kojom je prohodao 2009., na snimanju svog prvog američkog filma “Posljednja pjesma” .

Novi seks-simboli Hollywooda imaju i trećeg brata, Lukea (31), koji njihov uspjeh prati s distance od 12 tisuća kilometara, iz Melbournea. I nema nikakvih glumačkih pretenzija izvan Australije premda je on najzaslužniji za Liamov i Chrisov uspjeh jer se prvi počeo baviti glumom i njome “zarazio” mlađu braću. On je, zasad, prezadovoljan svojom kazališnom i televizijskom karijerom u Australiji, a još više mirnim i sretnim obiteljskom životom. Sa suprugom Samanthom ima trogodišnju kćerkicu Holly i jednoipolgodišnju Ellu, a uskoro u obitelj stiže još jedna curica. Luke Hemsworth svojoj braći svaki tjedan šalje videosnimku kćeri da bi vidjeli kako napreduju. A doznali i da im je Holly najveća obožavateljica. Posebno Chris, jer nakon što ga je mala nećakinja vidjela u filmu “Thor”, uvjerena je da je on najjači i najmoćniji čovjek na svijetu. Put slave prvi je počeo “krčiti” Chris Hemsworth. Dosadile su mu uloge u sapunicama i nastupi u TV showovima pa se prije četiri godine prijavio na audiciju za film “Zvjezdane staze”. Nakon što je dobio epizodnu ulogu, odlučio se preseliti u Ameriku. Godinu i pol obilazio je audicije i čekao ulogu koja će ga proslaviti. U međuvremenu je, zbog besparice, neko vrijeme stanovao u kući svog agenta Williama Warda, gdje je upoznao i glumicu Elsu Pataky. Ward je bio i njezin agent, a sastanke su obično zakazivali u njegovoj kući.

Zajedno na audiciji Kao par prvi su se put pojavili u rujnu 2010., na filmskoj premijeri u Los Angelesu, a već tri mjeseca kasnije su se vjenčali. Nakon što se Chris Hemsworth snašao u novoj sredini, za sobom je “povukao” i mlađeg brata Liama, najambicioznijeg među trojicom braće. Liam je već sa 17 godina u Australiji angažirao agenta i tako došao do prvih uloga na australskoj televiziji i filmu. Dvije godine kasnije, kad je Chris otišao u Hollywood, on ga je slijedio i čak se s bratom natjecao za ulogu Thora.

– Zbog toga nije bilo zle krvi među nama. Uostalom, prvi sam čestitao bratu na uspjehu, baš kao i on meni na ulozi u “Igrama gladi”. U poruci mi je napisao da ni slučajno ne zaboravim da se film zove “Igre gladi”, a ne “Igre jela”, jer sam tada imao nekoliko kilograma viška, pa mi je to bila najveća motivacija da krenem na dijetu i počnem ozbiljno vježbati – kaže Liam Hemsworth, kojemu je trener bio bivši pripadnik američkih marinaca. Nakon 90-minutnih vježbi u teretani pod njegovim nadzorom trebalo mu je, kaže, pola sata odmora kako bi se uopće mogao odvesti kući.

– Sve je to dio posla. A pogotovo se nemam pravo žaliti kad pogledam impresivne rezultate: nikad nisam bio zadovoljniji svojim izgledom – govori Liam, koji će snimanje “Igara gladi” pamtiti i po tome što je prvi put uživo vidio – vjevericu.

– Kod nas u Australiji ih nema, a toliko su dražesne zvjerčice da satima nisam mogao odvojiti pogled od njih – kaže glumac, koji je divljinu i život na svježem zraku zavolio u rodnoj Australiji.

Doduše, nije, poput starije braće Lukea i Chrisa uživao u lovu lukom i strijelom te zračnicom i praćkom na zečeve i ptice po pustarama australskog Sjevernog teritorija, jer kad se on rodio, obitelj se preselila na drugi kraj kontinenta, na otok Phillip, gdje su dečki najviše uživali u surfanju na valovima. Njihovi roditelji, otac Craig, socijalni radnik, i majka Leonie, nastavnica engleskog, zbog posla su se stalno selili, ali su dječacima ipak uspjeli priuštiti djetinjstvo iz snova.

– Roditelji su nas odgajali s ljubavlju, poštovali su naše želje i davali nam slobodu koju bi mnogi, možda, smatrali pretjeranom – prisjeća se Chris Hemsworth. – Protrnem od straha kad samo pomislim da bi se moja djeca jednog dana mogla s vojničkim noževima u ustima šuljati šumom ili se natjecati u gađanju zračnicama, što smo nas trojica stalno radili. S druge strane, živeći u Australiji, životinje smo viđali u prirodi, a ne u zoološkom vrtu. Primjerice, moja najranija sjećanja vezana su uz krokodile i vodene bivole u rijeci koja je protjecala nedaleko od naše kuće. Upravo zbog te slobode u roditeljskom domu Chris i Liam Hemsworth su prije nekoliko godina postali ambasadori australske zaklade Djetinjstvo koja promiče prava i zaštitu djece.

– Na žalost, nemaju sva djeca sreću da ih odgajaju sjajni roditelji, kakve smo imali Luke, Liam i ja. Mnoga djeca su fizički i psihički zlostavljana upravo u obitelji, pa dom za njih nije oaza sigurnosti i sreće, nego poprište svakodnevnih užasa i premlaćivanja. Ako uspijem pomoći barem jednom djetetu, to ću smatrati svojim najvećim životnim uspjehom. Sve ostalo je manje bitno – kaže Chris Hemsworth.

Napisao Kruno Petrinović

Linker
20. travanj 2024 09:41