IZNENADNA SMRT

Božidar Orešković objesio se u šumi

Glumac Božidar Orešković pronađen je obješen u šumi pokraj Velike Gorice. Pronašli su ga u subotu oko 14 sati u blizini njegove kuće pripadnici Gorske službe spašavanja.

– Dojavu smo dobili u subotu oko 11 sati. Osoba je bila nedostupna od petka prijepodne. Tražilo ga je trideset ljudi jer smo mislili da ćemo morati pretražiti okolne šume gdje je glumac često satima brao gljive. Međutim, našli smo ga u blizini njegovog doma – rekao je Robert Erhardt, pročelnik GSS stanice Zagreb, za portal 24sata.

Zagrebačka policija potvrdila je da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilne smrti, pa se pretpostavlja da je riječ o samoubojstvu. Glumac nije ostavio oproštajno pismo.

Rođen 21. kolovoza 1942. u Zagrebu, Orešković je ostvario brojne uloge, a posljednjih godina najpoznatiji je bio po sapunicama “Sve će biti dobro”, “Ponos Ratkajevih” i “Dobre namjere”. Bio je član ansambla zagrebačkog HNK, a u rujnu 2007. otišao je u mirovinu.

– U mojem matičnom kazalištu, zagrebačkom HNK, gdje sam bio zaposlen 42 godine, željeli su prirediti domjenak, ali sam ih odbio. Ne mislim da je odlazak u penziju razlog za slavlje – kazao je Božidar Orešković prije dvije godine u intervjuu Gloriji.

Njegove kolege i prijatelji s nevjericom su primili vijest da je Božidar Orešković preminuo.

– Mi smo gospodari svog života, ali ne i smrti, a Božidar Orešković odlučio je biti i gospodar svog života i svoje smrti – kazao je za Jutarnji list akademski slikar, scenarista te filmski redatelj Željko Senečić u čijem je filmu ‘Crveno i crno’ po ocjenama mnogih Orešković ostvario ulogu svog života. Upravo u spomenutom filmu Orešković tumači ulogu čovjeka koji se odluči ubiti ako dobije rak. Kada dozna da ipak ne boluje od opake bolesti, odluči ipak počiniti samoubojstvo uz zaključak – ‘ne bojim se ja smrti, već života’, uzima pištolj, ali promaši…

– Božo je odnedavno bio u mirovini, iako ga nisam mogao uopće zamisliti kao umirovljenika. Izgledao mi je vječno mlad, bio je cijelo vrijeme aktivan, pa je tako na festivalu kojeg organiziram u Novalji sredinom kolovoza trebao odigrati predstavu ‘Glasnogovornik’ u kojoj je imao glavnu ulogu. Kada sam dolazio u HNK, gledao sam na njega kao legendu i velliku čast što mogu biti u istom ansamblu s njim. S vremenom je naš odnos naravno prerastao naravno u kolegijalni, a mislim kako je prema svim kolegama Božo bio vrlo otvoren i dobar, a najmanje prema sebi – kazao je Goran Grgić, glumac zagrebačkog HNK.

– Nemate pojma koliko me pogodila ova vijest. Godinama smo radili zajedno i družili se izvan HNK, igrali belu… Doživljavao sam ga kao oca i brata i zato mi je krivo i žao što je jedan takav čovjek otišao sa životne pozornice – kazao je Zijad Gračić za Večernji list.

Nacionalna prvakinja zagrebačkog HNK Branka Cvitković razgovarala je s Oreškovićem netom prije tragedije.

– Čuli smo se telefonski četiri dana prije te tragedije, jer sam ga molila da napiše mali tekst za knjigu koju pripremamo povodom desete obljetnice smrti Ene Begović jer su zajedno glumili u ‘Otelu’. I evo što se dogodilo… Zvučao mi je tada malo drugačije, odsutno, možda čak i depresivno, osjetila sam u njegovom glasu kako nije svoj. No izmijenili smo tek nekoliko rečenica i nisam mogla ni zamisliti kako mu se po glavi vrzmaju najstrašnije misli i da će učiniti nešto što je tako nespojivo s njegovim karakterom. Vrlo sam tužna – kazala je za Jutarnji list glumica koja je s Oreškovićem odigrala preko 500-injak izvedbi poznate predstave ‘Zagrepčanka’.

Linker
27. travanj 2024 07:28