DONOSI GLORIAIN

BOŽIĆNI SPECIJALITET Jedna purica u tri slasne priče

Tradicionalni božićni specijalitet Talijani pripremaju s panettoneom, Englezi s mesnim nadjevom, a Amerikanci s obiljem povrća, a mi vam otkrivamo sva tri slasna recepta, ali donosimo i bonus nadjeve – od suhog voća i kiselog zelja te s kestenima i bučom.

Američka purica

Sastojci (za 6 osoba): purica od 3-3,5 kg, 2 glavice ljubičastog luka, 2 tikvice, 5 svježih rajčica, 8 cherry rajčica, 2 crvene paprike, 2 žute paprike, 20 dag bukovača, 1 grančica ružmarina Nadjev: 1 glavica crvenog luka, 1 režanj češnjaka, 3 žlice nasjeckanog celera, 1 nasjeckana jabuka, 2 žlice krupno nasjeckanih oraha, 1 šalica nasjeckanih suhih kobasica, 30 dag kockica bijelog kruha, 3 jaja, 2 žlice maslaca, 1 žličica nasjeckane limunove korice, 1 žličica timijana, naribani muškatni oraščić, sol, papar Priprava: Puricu začinite mješavinom soli, papra, češnjaka u prahu, slatke paprike i vegete. Ostavite 20 minuta da se marinira. Za nadjev kockice kruha posušite u pećnici na 70°C pa stavite u veću zdjelu. U tavi pirjajte crveni luk, celer, jabuke, suhe kobasice i češnjak. Dodajte pirjanu mješavinu na kruh, a potom i orahe, limunovu koricu, timijan, muškatni oraščić, sol, papar i jaja. Promiješajte, doradite okus i nadjenite puricu. Pecite 20 minuta na 220°C pa spustite na 160°C i pecite još oko sat. Potkraj pečenja premažite otopljenim maslacem. Uz puricu poslužite povrće sa žara.

Na engleski

Sastojci (za 6 osoba): purica od 3-3,5 kg, 10 tankih kriški suhe pancete Nadjev: 50 dag mljevene svinjetine, 10 suhih šljiva, 3 žlice sitno nasjeckane pancete, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1 režanj češnjaka, 1 glavica crvenog luka, 2-3 lista kadulje, 1 grančica ružmarina, ½ šalice krušnih mrvica, sol, papar Priprava: Puricu otkoštite od sredine leđa: vrhom tankog noža odvojite meso pazeći da ne probijete kožu, osobito između prsiju. Batake ostavite na kosti, krila odrežite. Nasolite i ostavite 10-ak minuta da upije sol. Za nadjev popržite nasjeckani luk, pancetu i češnjak. U hladno dodajte mljevenu svinjetinu, mrvice i začine. Promiješajte i nadjenite puricu, a između prsiju složite suhe šljive namočene u rakiju. Puricu povežite špagom te učvrstite čačkalicama. Pecite 30 minuta na 220°C, spustite temperaturu na 160 te pecite još pola sata. Preko prsiju posložite kriške pancete i ostavite u pećnici još pet minuta.

Talijanska rolada

Sastojci (za 4 osobe): 1,20 kg purećeg zabatka, 20 dag linguina (ili neke druge tjestenine), 10 dag mrkve, 10 dag tikvica, 1 svježa crvena paprika, 20 dag parmezana, 2 žlice nasjeckanog peršina, 5 dag sušene rajčice, 8 dag bukovača, 1 dl bijelog vina, 1 režanj češnjaka Nadjev: 40 dag panettonea, 8 dag maslaca, 1 vezica nasjeckane kadulje, 2 žlice nasjeckanih sušenih marelica, 2 žlice sušenih brusnica, 2 žlice grožđica, 1 manja glavica crvenog luka, 1 šalica nasjeckanog koromača, 1 šalica naribane mrkve, 2 dl pilećeg temeljca, 2 jaja, sol, papar Priprava: Zabatak otkoštite i stanjite nožem. Posolite i popaprite. Kruh narežite na kockice te prelijte otopljenim maslacem u koji je dodana kadulja. Lagano promiješajte pa posušite u pećnici na 70°C. Ohladite. Osušeni kruh stavite u veću zdjelu. U drugoj posudi pomiješajte sušeno voće i prelijte vrelom vodom. Kad omekša, ocijedite i dodajte u kruh. U tavi otopite maslac, dodajte nasjeckani luk, koromač i mrkvu. Ulijte temeljac, prokuhajte pa pomiješajte s kruhom i sušenim voćem. Začinite te u hladno umiješajte jaja. Nadjenite zabatak, zarolajte i povežite špagom. Pecite 40 minuta na 170 stupnjeva C. Tjesteninu skuhajte i ohladite. Mrkvu, tikvicu i papriku narežite na trake, popržite na maslinovu ulju, dodajte nasjeckani češnjak i bijelo vino. Pustite da prokuha pa umiješajte tjesteninu. Za košaricu od parmezana pomiješajte peršin i parmezan te pospite kružno na vruću neprianjajuću tavu. Kad se sir počne otapati, preokrenite i prebacite preko uske šalice. U osušenoj košarici poslužite tjesteninu.

BONUS NADJEVI

Od suhog voća i kiselog zelja Sastojci (za puricu od 3 kg): 1 šalica nasjeckanog špeka, 1 šalica naribane gaude, 1 glavica luka, 1 žlica suhih brusnica, 1 žlica nasjeckanih suhih marelica, 1 žlica preprženih lješnjaka, 40 dag bijelog kruha, 1 šalica nasjeckanih češnjovki, 1 šalica tanko narezanog kiselog zelja, 1 l pilećeg temeljca, sol i papar Priprava: Kruh osušite u pecnici na 70°C. Sušeno voće prelijte vrelom vodom i ostavite pet minuta. Ispržite nasjeckani luk, dodajte špek, kobasice i zelje. Sušeni kruh prebacite u zdjelu pa dodajte pirjano meso i zelje. Ubacite ocijeđeno suho voće, naribani sir i pržene lješnjake polako dolijevajući pileći temeljac. Posolite i popaprite.

S kestenima i bučom Sastojci (za puricu od 3 kg): 40 dag bijelog kruha na kockice, 1 glavica crvenog luka, 1 veća jabuka, 1 koromač, 1 šalica nasjeckanog celera, 1 šalica nasjeckanih gljiva, 1 šalica buternutt buče, ½ šalice kestena, 1 režanj češnjaka, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1 žlica timijana, 1 žlica nasjeckanog kopra, 1 žlica otopljenog maslaca, sol i papar Priprava: Na maslacu kratko pržite aromatično bilje. U veću zdjelu stavite kockice kruha, prelijte maslacem i promiješajte. Rasporedite na lim i posušite u pećnici. Na tavi popržite nasjeckani crveni luk i češnjak, nasjeckanu bundevu, celer, koromač, gljive i jabuku. Kad omekšaju, dodajte kuhane kestene i začinite. Ohladite. Želite li čvršći nadjev, umiješajte dva jaja.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić; Recepti: Tomislav Hruban, izvršni šef kuhinje The Westin Zagreb

Linker
19. travanj 2024 03:18