MLADA NADA

Boris Ler: Odani vojnik Angeline Jolie

Prva glavna uloga svim je glumcima najdraža uspomena, no malo kome je život okrenula naglavačke kao 25-godišnjem Sarajliji Borisu Leru . Ponajprije, zbog debija u crnohumornoj drami “Cirkus Columbia”, u kojoj glumi tinejdžera Martina, prvi je put prošetao crvenim tepihom na festivalu u Sarajevu te na venecijanskoj Mostri, i to u društvu svojih filmskih idola – redatelja Danisa Tanovića te glumaca Mikija Manojlovića i Mire Furlan .

Osim toga, na snimanju u Čapljini upoznao je ljubav svog života, apsolventicu arhitekture Mirnu Kreso, koja je bila tajnica produkcije, i smršavio čak 14 kilograma. I nakon svega, njegovo glumačko umijeće u “Cirkusu Columbiji” oduševilo je i holivudsku zvijezdu Angelinu Jolie koja mu je dodijelila ulogu vojnika u svom filmu “Ljubavna priča bez naslova”. No, više od svega toga Borisu Leru su važne reakcije publike i prijateljstva koja su se rodila na setu.

– To hrani dušu i ostaje zauvijek – kaže Boris Ler, koji je zaposlen u glumačkom ansamblu sarajevskog Kamernog teatra 55.

Rođen je 24. veljače 1985. u liječničkoj obitelji: njegova majka Snježana je neuropsihijatrica, otac Željko epidemiolog, a šest godina stariji brat Darko specijalizant oftalmologije.

– I mene su svi vidjeli kao liječnika ili farmaceuta. No, još u drugom razredu srednje farmaceutske škole znao sam da želim studirati glumu, iako do upisa na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu nisam nastupio niti u školskoj predstavi – smije se Boris Ler, koji je članove komisije na prijamnom ispitu oduševio odgovorom na pitanje zašto želi postati glumac: “Jednostavno osjećam da je to posao za mene. Drugih razloga – nemam.”

U potkošulji u solarij

Tijekom studija glumio je u mnogim kazališnim predstavama, često i u naslovnim ulogama, pa je 2005. proglašen studentom godine. No, prava potvrda njegova glumačkog umijeća bio je poziv oskarovca Danisa Tanovića, čiji film “Cirkus Columbia” uskoro kreće u kinodistribuciju u Hrvatskoj.

– Kako u filmu igram tinejdžera, svi smo se morali potruditi da izgledam što mlađe. Oblajhali su mi kosu i obrve, posvijetlili dlake na nogama i rukama te voskom depilirali prsa. No, najvažniji redateljev zahtjev bio je da smršavim desetak kilograma jer ispijeni mršavci na velikom platnu djeluju znatno mlađe, a mene kamera ionako širi – prisjeća se Boris Ler koji je, zahvaljujući dijeti, u mjesec dana uspio skinuti 14 kilograma. Nutricionistkinja mu je iz obroka izbacila brašno, šećer, tjesteninu, masnu hranu i pivo, tako da je uglavnom jeo rižu, salate i odreske sa žara. Da ne misli na hranu i zaboravi na glad, pomogla mu je predstava koju je tada pripremao u Mostaru, zbog čega je osam sati na dan provodio na probama.

– Uz to sam morao učvrstiti mišiće, tako da sam svaki dan intenzivno joggirao, preskakao konopac i u vježbao u fitness centru, a u stankama sam se u solariju sunčao u potkošulji, kako bi mi na tijelu ostale karakteristične trakice, kakve su ljeti bile zaštitni znak mladića iz tog kraja. To mi je bilo najtraumatičnije iskustvo – govori Boris Ler, kojem niti na snimanju nije bilo dosadno.

Ponavljajući scene kupanja u rijeci Trebižet kod Čapljine, u vodi čija je temperatura bila 14 Celzijevih stupnjeva, nekoliko je puta promrzao do kostiju. Nikad prije, ali ni kasnije, ističe, nije se okupao u tako hladnoj rijeci.

– Srećom, na snimanju me tako “pucao” adrenalin da mi ništa od toga nije teško padalo. A kako se Danis uvijek trudi da bude primjer nama glumcima, prvi je skočio s mosta u ledenu rijeku pa se ja nakon toga nisam smio žaliti – smije se Boris Ler, koji je na svjetskoj premijera filma u svom rodnom gradu definitivno shvatio da se sav njegov trud isplatio.

– Kad sam vidio da se publika smije i plače na pravim mjestima – kaže Boris Ler – nije bilo sretnijeg čovjeka od mene. Iako su me mnogi čestitari jedva prepoznali, jer danas imam brkove i bradu te drukčiju frizuru i boju kose, tek sada uviđam koliko je potpuna fizička transformacija bila važna. Ta promjena me potaknula da stalno intenzivno razmišljam o svom liku i njegovim postupcima: bolju pripremu za ulogu nisam mogao ni zamisliti.

Kruno Petrinović

Linker
15. travanj 2024 19:27