SANDRA PAOVIĆ

Borba za prvi korak

Jučer sam se čula s kćeri: u njezinu glasu osjetila sam da je bolje, čak se i smijala. Znam da je moja Sandra jaka i veliki je borac, a kad mi je suprug rekao da može pomicati ruke te da osjeća nožne prste, kao da me obasjalo sunce. Iako strepim otkad je doživjela nesreću u kojoj joj je ozlijeđena kralježnica, pojačalo je to nadu u njezin oporavak – rekla nam je Marija Paović, majka 25-godišnje stolnoteniske reprezentativke i olimpijke Sandre Paović, teško stradale prošli tjedan u prometnoj nesreći u Francuskoj, kojoj liječnici daju male šanse da će ponovno hodati.

Nesreća se dogodila dok je Sandra Paović s tri suigračice iz kluba Mondeville Caen (francuskog prvaka za koji ona igra od jeseni), putovala na pariški aerodrom “Charles de Gaulle”, odakle su trebale poletjeti za Krakov na meč s Poljakinjama. Kombi koji je vozio menadžer kluba, zanio se u jednom zavoju, sletio s ceste i prevrnuo se. Kako su na put krenuli u šest ujutro, Sandra je u tim trenucima spavala na stražnjem sjedalu, nije bila vezana, i jedina je teško ozlijeđena. Iz smrskanog vozila izvlačili su je 45 minuta, a potom je prevezena u najbližu bolnicu, u Rouen, gdje su liječnici postavili dijagnozu – fraktura i dislokacija šestog i sedmog vratnog kralješka – i odmah je operirali.

– Liječnici su vrlo oprezni u prognozama i smatraju da nikad neće stati na svoje noge. Ali, ipak ne isključuju napredak – kaže Neven Cegnar, izbornik naše ženske stolnoteniske reprezentacije, koji Sandru poznaje jedanaest godina, otkad je, kao kadetkinja, postala reprezentativka. Pohitao je k njoj u Rouen i tri sata razgovarao s liječnicima.

Nesreća na francuskoj autocesti grubo je prekinula sportsku karijeru Sandre Paović, kojoj su i ona i njezini roditelji posvetili život. Oni koji je poznaju kažu: “S reketom ruci, Sandra je poput ratnika”. A u bolesničkom krevetu, uvjereni su njezini najbliži, borbeni joj je duh još jači nego na sportskom terenu, jer je motivacija – da se osovi na vlastite noge – snažnija od svake želje za medaljom.

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite znati više cijeli tekst pročitajte u Gloriji br. 735 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
19. travanj 2024 13:17