VIKEND: VRBNIK

Biser nad morem

Napisala i snimila Sanja Renić

Pred ljepotom krajolika grada Vrbnika, smještenog na 50-metarskoj stijeni na istočnoj obali otoka Krka, u čijem se zaleđu prostire suncem okupano plodno Vrbničko polje u kojem se uzgaja nadaleko poznata vrbnička žlahtina, svatko ostaje bez riječi. U kolijevci glagoljaštva i krčkih knezova Frankopana, te rodnom mjestu kardinala Josipa Bozanića, i prije ljetnih mjeseci možete provesti nezaboravan vikend uživajući u kulturno-povijesnim znamenitostima i gastronomskim delicijama. Prije svega, kada nakon 2 sata vožnje od Zagreba dođete na gradski mol, pozdravite more na pošljunčanoj plaži s koje se pruža najljepši pogled na grad čijom vizurom dominira renesansni zvonik Župne crkve sv. Marije od Uznesenja.

Obilazak stare jezgre započinje najvećom atrakcijom grada – prolazom kroz Klančić, najužu ulicu na svijetu. Desetak metara dug prolaz između dviju kamenih kuća toliko je uzak da malo krupniji čovjek teško može proći njime. Šećući kamenim uličicama Smokovec i Roč, u kojima iz zidova raste raznobojno cvijeće, možda susretnete ‘maličiće’ – vilenjake iz vrbničkih legendi, koji su s okolnih pašnjaka pohodili grad noću. Ispred ulaza župne crkve na tlu se nalazi glasovito Vrbničko kolo – krug od morskih oblutaka sa osam isječaka, geometrijski model iz kojeg se mogu izvesti sva slova glagoljice. Mjesto s najviše sačuvanih glagoljskih spomenika u Hrvatskoj, Vrbnik je i rodni grad prvog hrvatskog tiskara, svećenika glagoljaša Blaža Baromića, koji je u Senju 1494. otvorio prvu tiskaru, a danas u sklopu knjižnice obitelji Vitezić možete vidjeti repliku tiskarskog stroja iz tog vremena (otvoreno subotom i nedjeljom od 8 do 15 sati, ulaznica 7 kn).

Vikendom na središnjem gradskom trgu Placi možete naići i na ‘pirovjane’ – vrbničke svatove. Mladi Vrbničani veoma drže do svoje tradicije pa se uz ples tanec i zvuke sopela vjenčavaju u tradicionalnim nošnjama, od kojih se posebno ističe crvena ženska haljina kotiga. Nakon plesa sa svatovima okrjepu možete potražiti u mnogobrojnim konobama i restoranima – jedna od najpopularnijih svakako je Konoba Gospoja obitelji Toljanić, gdje možete kušati tradicionalnu krčku tjesteninu – šurlice sa škampima, te žlahtinu Gospoja (butelja 40 kn) i misno vino za koje je vinar Franjo Toljanić nedavno dobio drugu nagradu za najboljeg mladog vinara u Hrvatskoj.

Prespavati možete u hotelu Argentum (noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi stoji 275 kn, besplatno za djecu do 12 godina) ili u nekom od mnogobrojnih privatnih smještaja. Uz žlahtinu kući možete ponijeti i neke od originalnih vrbničkih suvenira. U suvenirnici Mare Tours prodaju originalni recept i štapiće za frkanje šurlica (10 kn), podloške za čaše s motivima vrbničkih kantunića (40 kn) te replike Vrbničkog kola, dok u suvenirnici Placa Naturae imaju izvrstan ovčji sir u maslinovom ulju s ljekovitim travama Mare i Kate (65 kn).

Linker
19. travanj 2024 22:56