EKSKLUZIVNI INTERVJU: CHRIS NOTH

Bilo je veličanstveno živjeti s Facom

Iako zna da će, bez obzira na sve buduće uloge, zauvijek ostati Faca, američkom glumcu Chrisu Nothu to nimalo ne smeta. Naprotiv, godi mu status koji ima zahvaljujući najvažnijoj muškoj ulozi u američkom serijalu, a sada i filmu “Seks i grad”. Vidjelo se to i za razgovora u njujorškom hotelu Mandarin Oriental, kada je, ležerno odjeven u crne hlače i svjetloplavu košulju, sa zadovoljstvom govorio o svom povratku liku Face. Premda uživa u tome što ga većina žena, baš poput Carrie Bradshaw, smatra idealnim muškarcem, 53-godišnji Noth je posljednje četiri godine u sretnoj vezi s kanadskom glumicom Tarom Wilson, koja je u siječnju rodila sina Oriona Christophera.

Nakon što ste već deset godina okruženi ženama i modom, možete li razlikovati Gucci od Prade? – Iskreno, ne. Nikad nisam previše mario za dizajnersku odjeću, iako znam da je u posljednje vrijeme postala iznimno važna ženama. No, ako ne znam prepoznati dizajnera, to ne znači da ne znam što dobro izgleda na ženi. Pritom ne mislim na njihove cipele.

Znači li to da za svečane prilike tražite savjete stilista? – Već sam se naviknuo da drugi biraju odjeću za mene. Eto, već šesti dan pričam s novinarima i cijelo vrijeme sam u odjeći Calvina Kleina. To su mi dali na početku, i toga ću se držati, iako zbog nepoznavanja dizajnera ponekad upadnem i u malu neugodnost. Tako sam prekjučer bio na gala večeri koju je sponzorirao Armani, a ja sam se pojavio u Calvinu Kleinu.

U filmu imate važnu ulogu, no u serijalu je vaš lik katkad bio pomalo gurnut u stranu. Je li vam to smetalo? – Možda nisam imao toliko scena kao djevojke, ali moram priznati da se Michael Patrick King, redatelj i scenarist filma i serijala, zaista brinuo za Facu. Tijekom godina moj je lik prošao kroz sve i svašta, a meni je najuzbudljivije bilo hrvanje u blatu s Johnom Corbettom. Ne treba zaboraviti ni epizodu u kojoj sam upao u jezero u Central Parku, kao ni scenu u kojoj je moja supruga zatekla Carrie i mene u ljubavnom zanosu. Sve u svemu, bilo je veličanstveno živjeti s Facom.

Serijal se prestao snimati prije četiri godine. Kako ste se osjećali kad ste se ponovno našli na setu sa Sarah Jessicom Parker? – S njom je uvijek zadovoljstvo glumiti. Ona se u svakoj sceni pokušava i zabaviti, tako da nam nikad nije dosadno na snimanju. Doduše, teško mi je pala scena u kojoj me udara buketom ruža. Začudili biste se koliko je to bolno nakon što vas cijeli dan mlate cvijećem. Poslije te epizode poželio sam da žene više vole tratinčice.

Jeste li bili razočarani – ili oduševljeni – što u filmu nemate scenu seksa? – Mislim da nitko zapravo ne želi vidjeti eksplicitnu scenu seksa između Carrie i Face. Gledatelji žele osjetiti strast, ali ne i vidjeti sve. Snimanje scena seksa ionako nikada nije ugodno. U sobi ste s gomilom ljudi, a morate izgledati spontano i pri tom razmišljati kako da vam trbuh ostane uvučen, a to je svake godine sve teže.

Je li vas katkad strah da ćete ženama diljem svijeta uvijek biti Faca? – Strah? To je pogrešna riječ za ono što osjećam, ja bih rekao – ponos.

Mislite li da je Faca realističan lik? – Moj je posao učiniti ga realističnim. Zato on ne smije biti arhetipski zavodnik, već osoba od krvi i mesa, koja griješi kao i svi mi. Nikada ga i nisam htio glumiti kao neodoljivog zavodnik pred kojim padaju sve žene.

Predstavlja li Faca doista sve što bi žene htjele od muškarca? – Ako one tako misle, ja nemam ništa protiv.

Prilaze li vam često na ulici? – Da, i ponekad ti susreti izgledaju prilično ludo. No, najčešće samo kažu: “Mene moj Faca čeka kod kuće”. Međutim, ako im se ne sviđam, znaju me psovati.

A kako reagiraju muškarci kada vas vide na ulici? – Uglavnom prođu pokraj mene, ali ponekad požele porazgovarati sa mnom. Na snimanju serijala “Zakon i red” dogodilo se nešto nevjerojatno. Bili smo u jednom od najopasnijih dijelova New Yorka, sjedili smo u automobilu, a kamera nas je snimala kroz prozor. Budući da smo zakrčili veliko raskrižje, nakon nekog vremena vozači su postali nervozni. Jedan vozač kamiona više nije mogao čekati pa je projurio kroz crveno svjetlo na semaforu i stao pokraj mog automobila. Kad je počeo spuštati prozor, mislio sam da će mahnitati i već sam se pripremio za svađu, a on je samo iz sveg glasa povikao: “Daj već jednom oženi Carrie!”

Jeste li tijekom snimanja serijala naučili nešto novo o ženama? – Mislim da je očito kako nisam naučio baš ništa. Teško onome muškarcu koji o ženama uči iz televizijskih serijala. Sve što znam o ženama, naučio sam u privatnom životu, ali moram priznati da nisam prestao učiti.

Zašto, kao i Faca, u privatnom životu izbjegavate brak? – Brak je iscrpljujuća institucija. Iz veze izvlači i zadnji trun romantike, iako znam neke kojima je brak čak poboljšao vezu. Dakle, svatko mora odlučiti za sebe, no nikome ne bih preporučio da olako ulazi u brak.

Prije nekoliko mjeseci prvi ste put postali otac. Koliko vas je očinstvo promijenilo? – Tek me je počelo mijenjati. Uživam u kućanskim poslovima, a najviše u mijenjanju pelena. Sin mi užasno nedostaje kada nisam uz njega. Zbog toga nisam ni išao na londonsku premijeru.

Suvlasnik ste dva noćna kluba u New Yorku. Kako ste ušli u taj posao? – Iz ljubavi prema glazbi. Oduvijek sam volio glazbu u klubovima, a sada mogu sam birati grupe koje ću slušati. Doduše, više nisam vezan uz te klubove kao ranije. Mnogo me više zabavlja prodavaonica majica Once Upon A Tea Cup, koju sam u Kanadi otvorio s djevojkom. Zamislili smo je kao mjesto na kojem će uživati i djeca i roditelji, pa kad dovedete sina ili kćer u našu prodavaonicu, doista se možete opustiti. Dok dijete sa stilistom bira odjeću, roditelji uživaju u čaju i kolačićima. Zasad nam ide vrlo dobro, pa ako propadnem kao glumac, imam osiguranu budućnost kao prodavač majica.

Josip Jurčić

Linker
24. travanj 2024 05:29