HUMANITARAC

Bill Gates daje bogatstvo da iskorijeni dječju paralizu

Bill Gates , osnivač tehnološke tvrtke Microsoft, odlučio se za veliku gestu. Čak 65 milijardi dolara težak Gates, što je više od BDP-a Hrvatske, naumio je veći dio, točnije 95 posto svog novca, donirati za borbu protiv dječje paralize, piše Jutarnji list .

– Dječja paraliza je specifična, jer jednom kad se iskorijeni, ne morate više trošiti novac na to, ostaje kao poklon sljedećim generacijama – priča Gates. Do sada je, kroz humanitarni fond koji je osnovao zajedno sa suprugom Melindom, donirao 28 milijardi dolara.

– Dobro sam zbrinut što se tiče hrane i odjeće. Novac mi, nakon određene točke, više ništa ne znači. Većina novca otići će u fond gdje će s njime moći raditi još dvadeset godina nakon smrti moje supruge i mene. Supruga i ja dugo smo razgovarali o tome kako ćemo iskoristiti bogatstvo koje, na sreću, imamo; kako ćemo to vratiti na način da ima utjecaj u svijetu. Oboje smo radili u Microsoftu i vidjeli da, ako imate inovacije i pametne ljude, možete napraviti prilično dramatične promjene. Fokusirani smo na pomoć najsiromašnijima na svijetu, što nas dovodi do cijepljenja. Možete se doslovce orijentirati na neku bolest i iskorijeniti je, to je ono što radimo s dječjom paralizom – objasnio je Gates.

– Kad smo počeli cijepljenje protiv dječje paralize, godišnje je obolijevalo oko 400.000 djece. Sada imamo 1000 slučajeva na godinu. Odlična stvar je da nakon što iskorijenimo dječju paralizu, imamo sredstva da nastavimo borbu protiv malarije i boginja – dodaje i naglašava da sasvim dovoljno novca ostavlja nasljednicima. Gatesovi imaju dvoje djece od kojih će svako dobiti oko milijardu dolara.

Gates nije jedini bogataš koji ovako misli i radi. Götz Werner, vlasnik DM-a, njemačkog lanca drogerija, ugodno je iznenadio mnoge kad je u kolovozu 2010. sav svoj udio u vlasništvu DM-a darovao humanitarnoj fondaciji. Svojoj je djeci, kazao je, osigurao kvalitetno obrazovanje i to je, siguran je, dovoljno. “Djeca imaju pravo na dobar početak u životu, ali ne i na to da im roditelji priskrbe doživotno blagostanje.”

Linker
13. travanj 2024 18:37