NAJLJEPŠI TKO JE

Beauty obračun Snjeguljica i Zlih kraljica

Ogledalo, ogledalce, reci meni, tko najljepši je u ovoj zemlji? Iako upravo prosipa svoje čari po kinodvoranama diljem svijeta, u filmovima “Snjeguljica” (Mirror, Mirror) i “Snjeguljica i lovac” (Snow white and the Huntsman), ovaj put ogledalce sigurno neće odgovoriti – Snjeguljica! Neprijeporna pobjednica ovog natječaja ljepote jest – Zla kraljica.

Zapravo, na tronu najljepših čak su dvije Zle kraljice: Julia Roberts (film “Snjeguljica”) i Charlize Theron (film “Snjeguljica i lovac”). Dvije oskarovke, dvije posve drukčije kraljice ljepote. S visokom perikom, brojnim podsuknjama i naglašenim dekolteom, Julia Roberts u filmu izgleda kao kakva šminkerica s dvora Luja XIV. – ima visoku periku, brojne podsuknje i naglašen dekolte. Charlize, s druge strane, izgleda mnogo opasnije jer je i radnja njezine Snjeguljice smještena u mračno doba srednjeg vijeka. Ona je high-tech Zla kraljica Ravenna koja podržava metalik trendove u modi i dramatičnu smokey eyes tehniku šminkanja.

Njihova je, pak, zajednička osobina, osim stalnog sukobljavanja sa Snjeguljicom, očajnička potraga za tajnom vječne mladosti. Tko bi uopće mogao zaboraviti na onu prestrašnu scenu iz Disneyeva filma “Snjeguljica i sedam patuljaka” iz 1937., kad Zla kraljica popije otrov i pretvori se u smežuranu staricu?

Nekada davno Zla kraljica bijaše toliko ljubomorna na Snjeguljičinu mladost da je, kroz sve ove godine otkako se djevojčicama diljem svijeta priča ova bajka, panično smišljala dobar plan pomlađivanja. I izgleda da ga je smislila! U filmu je Zla kraljica Julia toliko opterećena ljepotom da posjećuje Evil Queen spa, gdje uživa u posebnom tretmanu sa škorpionovim ugrizom, pčelinjim ubodom i ptičjim izmetom. I u pravom životu, 44-godišnja glumica Julia Roberts također sitnim ubodima rješava problem gubitka tonusa kože – pomoću botoksa.

I tako dok Zla kraljica Julia napada svim sredstvima pomlađivanja (i otrovnim jabukama), mlada Snjeguljica Lily Collins brani se ljupkošću kojoj je teško naći mane. Njezina je koža blijeda, kosa začešljana u renesansnu frizuru, a njezina šminka je tako minimalna. Što bismo mi za ovo ljeto mogli posuditi iz nesesera Snjeguljice slatkice? Definitivno crveni ruž, visoki faktor zaštite od sunca, ružičasto rumenilo i crnu maskaru! No, i neke Snjeguljičine navike ne bi bilo loše usvojiti. Primjerice, trebalo bi prestati manijakalno čupati obrve. Upravo ovako debele kakve ih ima Snjeguljica Lily posljednji su modni trend.

U potpunoj suprotnosti od ove slatkice, u filmu “Snjeguljica i lovac”, koji u hrvatska kina stiže 31. svibnja, vidjet ćemo žestoku Snjeguljicu. Kristen Stewart kao Snjeguljica ratnica odjevena je u viteško odijelo s minimalnom šminkom (iako je na filmu radilo čak 46 frizera i šminkera), a njezina Zla kraljica Charlize Theron nosi bodljikave željezne krune, dramatično visoke okovratnike na haljinama i tamnu šminku.

No, ni na licu 36-godišnje Charlize, kao ni kod njezine osam godina starije kolegice Julije, godine se ne naziru. Charlizeina šminkerica, slavna Pati Dubroff, kaže da je tajna u SUQQU GANKIN masaži. Riječ je o nagrađivanoj japanskoj tehnici masiranja kojom se u samo 30 minuta postižu nevjerojatni efekti pomlađivanja: podiže se tonus kože, smanjuju pore, pospješuje se oksigenizacija tkiva. Rezultat? Blistav izgled Charlize Theron na londonskoj premijeri filma “Snjeguljica i lovac”. Ali, ima nešto i u Christian Dior Couture haljini…

Anita Vučinić Naprta

Linker
27. travanj 2024 05:43