EKSKLUZIVNI INTERVJU

Andrej Pejić: Mama je ponosna na mene

Među 23 manekenke koje su na njujorškom Tjednu mode u Lincoln Centru poput živih skulptura stajale u kreacijama dizajnerice Yoane Baraschi, glavna zvijezda nije bila žena, nego visok, plav i anđeoski lijep muškarac u ženskim haljama i štiklama. Pravi spol Andreja Pejića (19), manekena rođenog u Tuzli, mogao se nazrijeti jedino u njegovim muški oblikovanim rukama i velikim stopalima. Poput svojih kolegica, i on je strpljivo u visokim potpeticama stajao više od sat vremena i ljubazno se smješkao okupljenim foto­­grafima i novinarima.

Andrej Pejić, koji je manekensku karijeru počeo prije dvije godine u Melbourneu, nova je senzacija u svijetu mode i sve traženiji mo­­del. U manje od godinu dana po­­stao je zaš­titno lice kampanja Mar­ca Jacobsa i Jeana Paula Gaultiera , a njegovo lice zanimljivo je i slavnim fotografima: za francuski Vo­­gue snimali su ga Mert Alas i Mar­­cus Piggott, a čuveni Steven Meisel fotografirao ga je za talijanski Vo­­gue. Sve je više poznatih kreatora koji Andreja Pejića an­­gažiraju da na modnim pistama nosi njihove ženske kolekcije, pa je tako na pariškom Tjednu mode u vjen­čanici zatvorio reviju Jeana Paula Gaultiera.

Je li vam kao muškarcu teško nositi žensku odjeću? – Ne smeta mi nimalo. Nije mi i nikakav problem nositi žensku odjeću.

A hodati na štiklama? – Ni to mi ne smeta. Prvi put sam ih obuo lani, na reviji Jeana Paula Gau­ltiera, i nije mi bilo svejedno. Imao sam tremu, jer je pista bila prekrivena vodom i neke su cure na probama pale i polomile se. No, do­­bro je sve ispalo, odhodao sam bez pogreške.

Jeste li ikad osjetili zavist ženskih modela? – Nisam. Sve cure su vrlo ljubazne. Uostalom, ženski su modeli bolje plaćeni od muških.

Kakvu odjeću volite nositi? – Interesantne stvari i neobičnu modu. Volim ono što dizajniraju Gareth Pugh, Jean Paul Gaultier te modne kuće Balenciaga i Chanel.

Tko vam je najsimpatičniji među modnim kreatorima koje ste upoznali? – Nisam imao prilike mnogo njih upoznati, ali Jean Paul Gaultier je vrlo fin, pristojan i duhovit.

Što kaže obitelj na vaš uspjeh? – Svi su vrlo ponosni. Mama, baka i brat velika su mi podrška.

Gdje oni žive? – U Melbourneu, onamo sam se doselio kad mi je bilo osam godina. Rodio sam se u Tuzli, a dva mjeseca prije nego što je počeo rat, preselili smo se u Jagodinu, malo mjesto pokraj Beograda. Kad sam kao dječak došao u Australiju, u početku mi je bilo teško, nisam znao jezik, ali sam se brzo uklopio.

Marijana Marinović

Pročitali ste skraćenu verziju intervju. Cijeli intervju s Andrejom Pejićem pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 841) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
26. travanj 2024 19:49