INTIMNI INTERVJU

Anđa Marić: Sinove suze su me slomile, borit ću se do kraja

– Da, suci su tako presudili. Po nepravomoćnoj presudi na koju ću se, naravno, žaliti, izgubila sam skrbništvo nad svojim devetogodišnjim sinom Gašperom. Sud ga je dodijelio ocu i dopustio mi da dijete ubuduće viđam svaki drugi vikend, a velikodušno su mi dopustili i da Gašpi bude kod mene jednom tjedno na par sati. U presudi, odnosno, ‘sodbi u ime ljudstva’ koju je slovenski sud napisao na pune trideset i tri stranice, nisu objasnili zašto su donijeli takvu strašnu, nepravednu odluku. Barem meni i Gašperu nisu objasnili, a presudu sam pročitala barem dvadeset puta. Tamo piše da sam ja jedna ok ženskica i dobra majka, ali da se, eto, moje dijete treba dodijeliti na skrbništvo ocu. Pa ja sad vas pitam, kakav je to sud? I koji su to suci koji su mi odlučili oteti dijete koje sam rodila, dojila ga punih godinu i pol dana, koje volim, koje odgajam – pita se Anđa Marić , u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list, koja je nepravomoćnom presudom suda u Ljubljani nakon trogodišnje pravne bitke izgubila skrbništvo nad sinom koji je, odlukom suda, pripao njenom bivšem suprugu, slovenskom fotografu Primožu Dolničaru, s kojim je bila sedam godina u braku.

– Ja sam do zadnjeg časa vjerovala da će sud drukčije presuditi . A onda je došao šok. Ispisan na trideset i tri stranice – govori Anđa susprežući suze. Kada je, kaže, prvi put pročitala presudu, satima je plakala, a onda je nekako sakrila suze i sinu rekla da je sud odlučio da živi kod tate. A onda je zaplakao i mali Gašper, koji je i na suđenju uporno ponavljao da bi želio nastaviti živjeti s mamom.

– Gašpijeve suze sasvim su me slomile. Ali, dok sam tješila uplakano dijete, osjećala sam da u meni raste snaga. Da, borit ću se za sina do kraja! – kaže Anđa, čija se odvjetnica u utorak nalazila u bolnici zbog upale pluća.

– Na zadnjem ročištu moja mi je odvjetnica rekla da joj se čini kako je cijeli ovaj slučaj svojevrsna zona sumraka. Sigurna sam da je napisala žalbu, unatoč tome što je žena u bolnici. Ali, za svaki slučaj, žalbu sudu poslat ću i sama. Ako je ne usvoje, ići ću na Vrhovni sud, a ako ni tamo ne prihvate moje argumente, zbog Gašpera idem na Europski sud za ljudska prava. Dijete se posljednje tri godine cijelo vrijeme seljaka od mame do tate, i svaki put kad odlazi Primožu plače. I sad kad je čuo da je sud odlučio da bi kod Primoža trebao živjeti, a mene samo povremeno posjećivati, kroz suze me pitao: ‘Mama, mogu li, molim te, ostati živjeti s tobom’. I što da mu ja odgovorim na to? – pita se pjevačica.

– Ne znam hoću li dijete u ponedjeljak dati Primožu. Ne znam mogu li to napraviti, a da ne svisnem od tuge i nepravde. Pa neka dođe i policija, neka me odvedu u zatvor zato što od sebe nisam odgurnula svog sina koji plače i kroz suze ponavlja da ne želi otići od mene – govori očajna majka koja prije desetak godina, kada se zaljubila u Primoža Dolničara, ni slutila nije kako će ta ljubav završiti. Zbog ljubavi prema Primožu i saznanja da je u drugom stanju ona se 2004. iz Zagreba preselila u Ljubljanu, a obiteljska idila trajala je do početka 2010. godine.

– Kad nekog volim, gledam ga kroz ružičaste naočale. No unatoč tome, na neke stvari nisam mogla pristati, pa smo Primož i ja odlučili okončati brak – rekla je pjevačica u ožujku 2010. godine. Uistinu, teško je kazati koja bi se to žena složila sa zahtjevima koje je Primož postavio pred svoju suprugu, koja je lani ispričala da ju je muž psihički zlostavljao, pokazivao joj videosnimke na kojima se vidi kako u njihovu bračnom krevetu spolno opći s njenom tada najboljom prijateljicom, da bi joj naposljetku predložio da svi zajedno žive u poligamiji.

– Mislila sam da se neukusno šali, pa sam se čak i smijala, ali mi je smijeh prisjeo kada mi je pokazao video s drugom ženom u našem krevetu. On danas živi s tom ženom, mojom bivšom prijateljicom, ali sud zbog toga njegov način života ne smatra neobičnim. Umjesto toga, meni su suci dijelili savjete da budem manje provokativna i više prilagodljiva. Vjerujem da nisu mislili na to da se prilagodim, pa da i sama snimim neki nemaštoviti pornić – ironično govori pjevačica, koja se s bivšim suprugom prvi put na sudu našla prije tri godine. Tada su oboje pristali na sporazumnu rastavu i podijeljeno skrbništvo nad sinom, ali se Primož Dolničar nakon godinu dana predomislio, pa je podnio zahtjev za potpunim skrbništvom.

Tu počinje Anđina životna drama. Majka u borbi za sina tri je godine na suđenju slušala kako sudski vještak govori da ne treba uzeti u obzir Gašperove želje da živi s mamom. Slušala je zaključak vještaka da je za dječaka bolje da živi s ocem, jer se u očevoj kući rodio, pa je vrtić i školu pohađao u blizini. Slušala je i stručnjake koji su predlagali da Gašper živi s ocem jer mu u Sloveniji žive baka i djed… U čudu je gledala bivšeg muža koji je na sudu tvrdio kako ona nije dobra majka, predbacivao joj da izgladnjuje dijete, a zamjerali su joj i da ne govori dovoljno dobro slovenski jezik…

– Možda me dosad nisu dovoljno dobro čuli. Zato ću sada biti glasna! Proteklih godina ja sam zapravo uglavnom šutjela i patila. Ali, sad ću početi vikati! I neću prestati vikati sve dok mi ne vrate mog sina – kaže Anđa u razgovoru za Jutarnji list.

Linker
20. travanj 2024 13:27