U DEŽELI

Anđa Marić postaje Slovenka

Uočljivi šareni kombinezon, neukrotiva narančasta “griva”, vitka figura i šestomjesečna čivava u pratnji, otele su pogled svakog prolaznika na glavnom ljubljanskom okupljalištu, Trgu Franca Prešerna. Trenutno najpoznatija Hrvatica u Sloveniji, Anđa Marić dočekala nas je širokog osmijeha. Bračni brodolom, gubitak posla i borba za skrbništvo nad sinom Gašparom, koja je još u tijeku, gotovo da i nisu ostavili traga na nekadašnjoj manekenki, danas pjevačici u vlastitoj grupi Kisha, s kojom sprema novi pohod na regionalnu glazbenu scenu, piše Jutarnji list.

– Prošla sam zaista ono najgore, ali u ovih godinu dana promijenilo se puno toga. Ja sam dobila kontrolu nad sobom, naučila sam crpiti snagu iz sebe te samu sebe zagrliti i reći – sve će biti u redu, sutra je novi dan – priča pjevačica.

Nakon što je ostala bez supruga, Anđa je, naime, ostala i bez benda i diskografske kuće, no to je nije pokolebalo u želji da se i dalje bavi onime što je najviše ispunjava – glazbom.

– Nekako smo u ove posljednje gotovo tri godine, glazbenici koji su svirali u Kishi i ja otišli u nekim drugim smjerovima, nikako se nismo mogli uloviti u nekim novim terminima i ja sam u jednom trenutku ostala bez ičega. No javio mi se moj dobar prijatelj, menadžer iz Mađarske, i pomogao mi putem Skypea pronaći novu grupu, s kojom sad spremam album. Snimili smo već desetak pjesama, kojima sam većinom i autor, a planiramo i napraviti obrade nekih poznatih mađarskih pjesama. Neke smo već i predstavili u pozitivnijem svjetlu. Isprva sam se bojala kako će reagirati na to što diram u njihovo nacionalno blago, no oduševljeni su načinom na koji sviramo pa vjerujem da će ovaj put Kisha konačno pronaći put do svoje publike – otkriva Anđa. Riječ je prvom trojezičnom albumu, koji će se naći na regionalnom tržištu, a čija će glazba biti dostupna i besplatno putem interneta.

– Planiramo se povezati s iTunesom, kako bi naše pjesme, oni koji ih žele slušati, mogli “skinuti” u bilo kojem dijelu svijeta. Smiješno je da se Kisha može nabaviti u Novom Zeladu, Kanadi i SAD-u, ali ne i u Hrvatskoj – smatra Anđa. Nakon samo četiri probe sa svojim novim kolegama, bend se potpuno uštimao i odradio svoj prvi nastup u Mađarskoj, koji je zadobio pozitivne kritike tamošnje publike i sada se spremaju na ljetnu turneju, također u Mađarskoj. Anđa se nada i nastupima u Hrvatskoj, gdje je već dogovoren onaj na Špancirfestu u Varaždinu.

Glazbenu karijeru započela je kao rokerica, a u narednim godinama istraživala brojne stilove. Način na koji sada radi s Kishom trenutno je najviše ispunjava, no kaže da uvijek postoji mogućnost da publiku iznenadi nečim drukčijim od onog na što su kod nje navikli.

– Glazba je za mene poput mode, način izražavanja i mog trenutnog osjećaja. Primjerice, ja i dalje radim dance i jako me zanima plesna glazba, po čemu sam i poznata u Sloveniji. O mojoj rock prošlosti malo ljudi ovdje zna – objašnjava glazbenica. No Anđi Marić proteklih se mjeseci konačno “osmjehnulo” i na drugim životnim područjima. Osim što je novu priliku za ljubav našla u slovenskom fotografu Matjažu Baniču, uskoro će postati i slovenska državljanka.

– Ministrica kulture odobrila je moj zahtjev za slovenskim državljanstvom zbog doprinosa glazbi i kulturi, pa sada još samo čekam konačnu potvrdu, a osim toga, od početka godine sam i zaštitno lice mađarskog predsjedanja Europskom Unijom. Čim su mi ponudili tu funkciju, odmah sam nazvala baku, koja mi je rekla da sam konačno napravila nešto korisno – smije se Anđa.

Martina Kuterovac / Jutarnji list

Linker
19. travanj 2024 16:52