U KUHINJI

Ana Maras: Ne mogu se priviknuti na švedsku kuhinju mog dečka

– Kuhanje je za mene kao godišnji odmor: uživam u njemu, opuštena sam i ne volim previše planirati. Recept mi je samo inpiracija za jelo, koje će dovršiti moja mašta – kaže Ana Maras (30), glumica rodom iz Splita, koja u serijalu Nove TV “Larin izbor” tumači lik kuharice Anite.

Stoga ne čudi da prijatelji hvale njeno kulinarsko umijeće, no Ana tvrdi da je njen dečko John (30), Šveđanin zaposlen kao kreativni direktor u jednoj zagrebačkoj marketinškoj agenciji, još bolji majstor od nje. U vezi su nešto manje od tri godine, tako da se dosad mnogo puta uvjerila kako su Johnova vještina i ljubav prema kuhanju – beskrajni.

– Obožavam njegov umak bolonjez, koji kuha tri sata: prvo u vodi, zatim u pivu pa u vinu. Radi i izvrsnu piletinu u zelenom papru, a jedino mi je krivo što se ne mogu nikako priviknuti na izvorna švedska jela. On ih, naravno, pripravlja vrhunski, što potvrđuju svi naši prijatelji, ali ja naprosto nisam ljubitelj sirovih, dimljenih, te sušenih haringi i lososa. Puno mi je draža jadranska riba, pogotovo kad je s mora, onako svježu, donese moj tata Vojmir – kaže Ana Maras, dodajući da se ipak ništa ne može mjeriti s dalmatinskom pašticadom te crnim rižotom od sipe, što ih propravlja njena mama Senka, inače upravna referentica.

A maminoj hobotnici ispod peke može konkurirati jedino hobotnica s batatama, koju je nedavno kušala kod Doris Pinčić, prijateljice i kolegice iz serijala “Larin izbor”.

– Obožavam mirise i okuse Dalmacije, no toga sam postala svjesna tek kad sam došla na studij u Zagreb. Tada sam i počela kuhati, jer prije – uz mamu – za to nije bilo ni prilike ni potrebe. U našoj je obitelji okupljanje oko stola uvijek bio važan dnevni ritual, kojem se veselim kad god dođem u Split. Moj tri godine mlađi brat Ivan, njegova supruga i jednoipolgodišnja kći Lucija žive s roditeljima pa je za stolom uvijek puno i veselo – kaže Ana Maras, koja kao vlastite specijalitete ističe salatu od muzgavaca, piletinu punjenu blitvom, te domaće njoke s pesto umakom, pinjolima i pistacijima.

No, otvorena i znatiželjna, kakva je po prirodi, voli isprobavati i egzotične okuse i kombinacije. Njezina najveća strast su putovanja, a ovog je ljeta s dečkom u 20 dana obišla čak tri zemlje: Tajland, Maleziju i Singapur. I toliko se oduševila svime što je ondje kušala, da je na Tajlandu upisala kratki kulinarski tečaj.

– Drago mi je što sam naučila pripremati dvije izvrsne juhe: jedna je s morskim plodovima, a druga s piletinom, no obje se kuhaju u kokosovom mlijeku. Posebno me zanimalo kakav je ukus njihove ribe. Izvrsna je, a ono što sam jela podsjetilo me okusom na našeg lubina. Domaćini su mi dali i dobar savjet: da biram ribu sa što manje šara, jer su te ukusnije. Poslušala sam ih i nisam se pokajala – kaže Ana Maras.

Kristinka Šćavina

Linker
24. travanj 2024 15:17