RECEPTI ZA ROŠTILJ

Američki piknik - recepti za odličnu roštiljadu

Za roštiljadu nikad ne treba poseban povod, a ovi sunčani dani savršeni su za pripremu hrane na otvorenom.

Ne treba tražiti izgovore za isprobavanje novih pikantnih marinada slatko-kiselih priloga i slasnih umaka, i zato zavirite i poslužite se odličnim receptima inspiriranim američkim piknikom.

BURGERI

Sastojci (za 5 odrezaka): 70 dag mljevene junjetine, 30 dag mljevene slanine, sol i papar prema ukusu

Priprava: Oblikujte burgere od oko 20 dag i ispecite na srednje jakoj vatri da ostanu sočni. Pecivo prerežite i prepecite kako bi se stvorila hrskava korica. Servirajte burger s lukom narezanim na kolutiće, rajčicom, slatkim relishem od krastavaca i paprike, listom zelene salate, sirom, majonezom, senfom i kečapom.

HOT-DOG

Hrenovke zapecite na grill tavi ili roštilju i ubacite u razrezano pecivo. Po želji dodajte majonezu, kečap, senf, ribani sir (ementaler ili gaudu), slatki relish od krastavaca i nasjeckani luk.

SVINJSKA REBRICA

Meso: oko 1,5 kn svinjskih rebrica

Suha marinada: 2 žlice slatke paprike, 2 žlice ljute paprike, 1 žlica šećera, 1 žlica soli, 1/2 žlice korijandra, 1/2 žlice kima

Umak: 1 šalica pelata, 1/4 šalice smeđeg šećera, 1 žličica worcestershire umaka, 1 žlica bijelog vinskog octa, 1/4 žličice mljevenog korijandra, 1/4 žličice mljevenog đumbira, 1/4 žličice mljevenog cimeta, 1/8 žličice mljevenih klinčića, 2 žlice instant kave, 1 žlica mljevenog kima, 1/2 žličice soli, prstohvat vanilin šečera ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije, 5 dag tamne čokolade sa 70% kakaa

Priprava: Pomiješajte sastojke za suhu marinadu i utrljajte u rebrica. Ostavite u hladnjaku preko noći. Rebrica stavite u zdjelu za pečenje, podlijte bijelim vinom te prekrivena folijom pecite na 120-130 stupnjeva 3-4 sata. Pred kraj namažite umakom i pecite bez folije još 20 minuta. Za umak sve sastojke osim čokolade kuhajte na laganoj vatri oko jedan sat. Maknite i umiješajte čokoladu te ohlađeno držite u hladnjaku. Rebrica poslužite sa salatom od bijelog i crvenog zelja i krumpir-salatom.

PITA OD RABARBARE I JAGODA

Sastojci (za kalup od 28 cm): tijesto za pitu, 6 šalica nasjeckane rabarbare, 4 šalice jagoda, 3 šalice šećera (ili manje), 1 žličica soli, 1 žličica muškatnog oraščića

Priprava: Jagode i rabarbaru operite i ocijedite. Stabiljakama rabarbare uklonite kožicu te ih narežite na kockice, a jagode na ploške. Dodajte šećer, muškatni oraščić i sol i promiješajte. Rasporedite tijesto u kalup. Dodajte smjesu voća te dio tekućine koju je pustilo. Preko smjese ispletite pletenicu od tijesta, premažite tekućinom od voća i pecite oko 50 minuta na 170 stupnjeva.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić

Linker
16. travanj 2024 22:05