EKSKLUZIVNI INTERVJU

Alexander Skarsgard: U Zagrebu sam se super proveo

Alexandera Skarsgarda (34) teško je ne zamijetiti. Visok 194 centimetara, kristalno plavih očiju, taj švedski glumac, koji se proslavio kao vampir Eric Northman u serijalu “Okus krvi”, privlači pažnju gdje god se pojavi. Najstariji od sedmero djece glumca Stellana Skarsgarda , odrastao je prateći oca na kazališne probe i filmske setove, pa nije čudno što je kao glumac debitirao već s osam godina u filmu “Ake i njegov svijet”. Sljedeći film, “Pas koji se smijao”, snimio je pet godina kasnije i postao zvijezda u domovini. Ispred kuće su ga satima znale čekati djevojčice koje bi vrištale od oduševljenja kad bi ga ugledale, no njemu se ta strana slave nije svidjela pa je odlučio da više neće glumiti.

Izdržao je desetak godina, a onda se – nakon što je odslužio vojni rok u antiterorističkoj jedinici švedske mornarice i bez uspjeha pokušao izgraditi glazbenu karijeru – vratio glumi. Nešto kasnije je otišao u Ameriku i proslavio se serijalom “Okus krvi” koji se u Hrvatskoj prikazuje na HBO-u. U priči o vampirima koji nakon otkrića zamjenske krvi žive u relativno mirnom suživotu s ljudima, glumi vampira iz Švedske, a moglo ga se vidjeti i u spotu za pjesmu “Paparazzi” u kojem glumi ljubavnika Lady Gage . U stvarnome životu, Skarsgard, pak, ljubi glumicu Kate Bosworth . Par nikada nije potvrdio da je u vezi, no česta zajednička pojavljivanja u javnosti dovoljno govore.

– Neka tračevi ostanu tračevi – jedino je što će Skarsgard otkriti o svojem ljubavnom životu, no o ostalim temama, kao što se moglo primijetiti za našeg intervjua u Varšavi, i te kako je voljan govoriti. Tako se odmah prisjetio boravka u Hrvatskoj 2004., kad je na Zagreb film festivalu predstavio kratkometražni film “To Kill a Child” koji je režirao s prijateljem Bjornom Larsonom. Osim u serijalu “Okus smrti”, Skarsgarda ćemo uskoro moći vidjeti i u novoj verziji filma “Psi od slame”, u “Melancholiji” Larsa von Triera i u akcijskom filmu “Battleship”, u kojem glumi uz pop-pjevačicu Rihannu . Jeste li, kreirajući lik Erica, željeli da se razlikuje od drugih filmskih vampira? – Pripremajući se za “Okus krvi” potražio sam inspiraciju u legendarnim filmskim vampirima koje su glumili Max Schreck, Bela Lugosi, Klaus Kinski… Ericov je lik drukčiji, ali sam gledao stare filmove jer sam htio vidjeti kako su ti sjajni glumci uspjeli svoje likove učiniti zastrašujućima.

Kakva je atmosfera na snimanju “Okusa krvi”? – Dobro se slažemo. Kad smo prije tri godine počeli snimati serijal, nitko od nas nije znao hoćemo li uspjeti. Sada znamo da smo svi zaslužni za njegov uspjeh. “Okus krvi” snimamo tisućama kilometara daleko od Stockholma, pa mi je važno da se na setu osjećam ugodno.

Kako ste se osjećali kad ste s kolegama iz serijala, Annom Paquin i Stephenom Moyerom, osvanuli goli, poprskani krvlju, na naslovnici časopisa Rolling Stone? – Cijeli dan smo snimali običnu, “pristojnu” fotografiju, za naslovnicu, a tek pred kraj fotograf je rekao da želi isprobati nešto drukčije. Objasnio nam je što želi, a nama se to svidjelo. Poslije je na internetu kružila retuširana fotografija na kojoj je Anna izrezana, pa izgleda kao da smo Stephen i ja u ljubavnom zagrljaju. Dobio sam je nedavno na mail i odmah je proslijedio Stephenu. Obojica smo se slatko nasmijali.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 823).

Linker
19. travanj 2024 04:18