FLICKR
ZA DOBAR DAN

8 ključnih termina u danu za rješavanje napetosti

Svaki dan većini ljudi je izvor stresa. Nekad manje, nekad više no napetost i nervoza u želucu mnogima znaju upropastiti dan i onemogućiti im da uživaju u poslu i slobodnom vremenu.

Ukoliko se i vi prepoznajete u tome, evo nekoliko ključnih termina u danu kada biste trebali obratiti pažnju, biti svjesni trenutka i pokušati se opustiti. Jer upravo ti trenuci mogu odrediti raspoloženje i enrgiju cijelog dana.

7:00

Vrijeme je za buđenje i spremanje za posao. Koliko god teško bilo, nikako nemojte posezati za tipkom koja odgađa alarm za još deset minuta. Umjesto toga namjestite radio alarm i neka vas svako jutro budi vaša omiljena playlista ili glas najdražeg radijskog voditelja.

8:30

Kretanje na posao uz stalno mijenjanje glazbe ili radijskih postaja moglo bi vam se obiti o glavu. Istraživanja su pokazala kako slušanje preglasne ili prebrze glazbe rano ujutro može osloboditi hormon stresa – a to vam nikako ne treba.

9:30

Kada dođete na posao, nemojte odmah krenuti s odgovaranjem na mnogobrojne mailove. To je jako stresno i kontraproduktivno. Radije prvih pola sata provedite organizirajući radni stol, raspored i razgovarajući s kolegama o današnjim planovima.

11:00

Prije važnog sastanka, većina nas hoda uokolo, govoreći kako nismo dovoljno spremni. Umjesto toga, savjetuju stručnjaci, duboko udahnite i recite sami sebi Ja to mogu! Sve je pod kontrolom i ja vladam situacijom!

12:30

Možda vam se čini kako odgovaranjem na emailove za vrijeme ručka štedite vrijeme, međutim to nije točno. Pauzu radije iskoristite za boravak na svježem zraku. 20 minuta provedenih vani osvježit će vaš um i vratiti mu koncentraciju.

14:30

Društvene mreže vam se možda čine kao odlična razibriga prije kraja radnog dana, međutim istraživanja su pokazala kako niti to nije najbolja ideja. Umjesto toga radije čavrljajte s kolegama iz ureda i podijelite koji nevini trač – dokazano snižava razinu stresa.

16:00

Sada je odlično vrijeme za glasnu glazbu i lagano istezanje. Izbjegnite kavu u ovom periodu dana jer će vam nepotrebno povisiti tlak i otpustiti hormon stresa. Umjesto toga radni dan završite laganim pospremanjem ureda uz dobru glazbu.

18:30

Ovo je kritično doba dana. Ukoliko se sada ne opustite bit će vam problem opustite se prije spavanja pa čak i zaspati u dubok i kvalitetan san. Također je važno ne večerati iza 18 sati i nakon toga obavezno izbjegavati grickalice.

Linker
25. travanj 2024 20:21