Foodswings/Flickr
ZDRAVE ODLUKE

7 trikova za učinkovito obuzdavanje apetita

Ukoliko teško kontrolirate apetit, a za sve krivite spor metabolizam – razmislite o svojim navikama i promijenite dnevnu rutinu. Pokušajte s ovih nekoliko trikova koji mogu zavarati želudac i pomoći vam da u potpunosti promijenite prehrambene navike – na bolje!

Pijte više vode

Mnogi ljudi miješaju osjećaj žeđi s osjećajem gladi. Pripremljena boca vode pomoći će u smanjenju želje za obilnim međuobrocima i nepotrebnim, kaloričnim grickalicama.

Krećite se i vježbajte

Iako se nekima možda čini kako tjelovježba samo povećava apetit – istina je upravo suprotna! Tjelovježba ne samo da ima blagotvorne učinke na vaše tijelo, nego smanjuje apetit te ubrzava metabolizam.

Ne preskačite doručak

Zbog preskočenog doručka povećavate šanse za neželjenim kilogramima. Doručkom pokrećete metabolizam na vrijeme i na taj način dulje zadržavate osjećaj sitosti pa i konzumirate manje hrane kroz dan.

Više proteina

Želite li vitku liniju, u prehranu biste trebali uključiti što više namirnica koje obiluju proteinima. Jaja, riba, bijelo meso i graha – trebale bi biti namirnice koje se u većim količinama nalaze na vašem jelovniku.

Vrijeme za čaj

Popodnevnu želju za grickalicama zamijenite toplim čajnim napitkom. Osim što je topli čaj odlično piće za vruće ljetne dane, također je dobar i kao zamjena kaloričnim grickalicama za kojima mnogi posežu.

Budite iskreni prema sebi

Koristite li hranu kao utjehu, konzumirate li ju kada vam je dosadno ili kada ste pod stresom – osvijestite si tu neželjenu naviku i naučite se sa svakodnevnim izazovima nositi na drugačiji, zdraviji način.

Jedite redovito

Jedan ili dva velika obroka dnevno, recept su za dobivanje neželjenih kolograma. Umjesto toga jediti češće, ali u manjim porcijama.

Linker
29. studeni 2022 19:49