Foto: istock
UKLANJANJE

5 namirnica bogatih antioksidansima

Važan dio anticelulitnog programa je povećanje unosa antioksidansa. Oni pomažu u detoksikaciji tijela i najbolja su zaštita od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje kože te doprinose pojavi celulita.

Antioksidansi svojim djelovanjem sprječavaju degenerativne procese, a nalazimo ih u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo – u voću i povrću, ali i orašastim plodovima, žitaricama, grahoricama…

Donosimo vam izbor 5 lako dostupnih namirnica koje obiluju antioksidansima.

Foto:Istock

Jedan od najsnažnijih antioksidansa je resveratrol koji se nalazi u crvenom vinu, odnosno grožđu. On je prisutan u sjemenkama grožđa, a dokazano je da štiti od kardiovaskularnih bolesti, produljuje životni vijek stanica i usporava proces starenja te potiče cirkulaciju. Zato, protiv celulita šakom crvenog grožđa ili čašom crvenog vina.

Foto:Istock

Antioksidansima koji razgrađuju masne stanice u celulitu obiluje i sirovi kakao pa je i on odličan saveznik u borbi protiv narančine kore. Ipak, to ne znači da možete uživati u čokoladi koliko želite: dozvoljena je samo ona s 80 posto kakaa, a preporučeno je rebro čokolade dnevno.

Foto:Istock

Apsolutni kralj antioksidansa je bobičasto voće, osobito kupine i borovnice. One povećavaju proizvodnju kolagena i obnavljaju tkivo kože, te poboljšavaju njen tonus i teksturu.

Zeleni čaj sadrži EGCG, jedan od najsnažnijih antioksidansa danas poznatih. EGCG smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, smanjuje kolesterol, te ubrzava metabolizam i pomaže kod gubljenja kilograma.

Foto:Istock

Artičoku rado nazivaju kraljicom detoksa, štiti jetru od otrova, pospješuje eliminaciju uree te smanjuje kolesterol. Siromašna je kalorijama, a bogata vlaknima, zbog čega je preporučuju osobama sklonima debljanju.

Foto:Istock

Linker
24. travanj 2024 19:32