Foto: istock
PRIPREMA

5 najčešćih mitova o celulitu

Sunce i toplo vrijeme donose laganiju i kraću odjeću, ali i – nove brige. Kako se riješiti, ili barem djelomično sakriti, taj omraženi celulit prije šetnje plažom u bikiniju, pitanje je koje muči brojne žene. Ali prije hvatanja u koštac s narančinom korom, provjerite koji se svi mitovi vežu uz celulit.

  1. Uzrok su toksini u tijelu

Celulit nastaje zbog povećanja volumena masnih stanica. One prodiru kroz oslabljeno vezivno tkivo prema površini kože i oblikuju nabore koji podsjećaju na narančinu koru, kako se često celulit i naziva. Jednostavno rečeno, celulit je koža koja je istrošena do te mjere da plutajuće masne stanice uspijevaju prodrijeti u dermis i postaju vidljive na površini kože. Najčešće se javlja na bokovima, bedrima, stražnjici i trbuhu. Vezivno tkivo mogu oslabiti hormoni, nedovoljna tjelesna aktivnost, slabost mišića, višak masnih naslaga i slaba cirkulacija, ali celulit ne uzrokuju „toksini“.

  1. Mršave žene nemaju celulit

Prekomjerna težina ga čini uočljivijim, ali s njim se bore žene svih oblika i veličina te rijetko koja nema problema s celulitom. Dermatolozi uvijek naglašavaju kako tek mali postotak žena nema celulit, a vlasnica Centra za redukciju celulita u New Yorku otkrila je kako, suprotno mišljenju većine, ni manekenke nisu pošteđene.

– Na tretmane dolaze i Viktorijine anđelice. Mršave su, svakodnevno vježbaju i paze na prehranu. Sve čine po pravilima i svejedno imaju celulit – otkrila je Shira Ein-Dor.

  1. Kardio vježbe su najbolje za smanjenje celulita

Trčanje i druge kardio vježbe odlične su za skidanje kilograma i mogu do neke mjere ublažiti vidljivost celulita, ali gubitak kilograma nije rješenje za celulit. Za najbolji efekt treba kombinirati treninge visokog intenziteta s vježbama snage kojima ćete izgraditi i ojačati mišiće.

  1. Kreme za učvršćivanje kože trajno su rješenje za celulit

Niti jedna krema nije trajno rješenje. Ipak, neke od njih mogu pomoći. Istraživanja su pokazala da su proizvodi koji sadrže retinol učinkoviti. On zateže kožu i popravlja njenu elastičnost pa ona više ne izgleda grudasto. Sastojci poput zelenog i crnog čaja, kofeina i đumbira također pomažu, ali oko točnog stupnja njihove djelotvornosti ne postoji usuglašenost.

5. Samo starije žene imaju celulit

Dermatolozi naglašavaju kako se celulit javlja i kod 12-godišnjih djevojčica te da mlade žene nisu pošteđene. Ipak, zbog smanjenja elastičnosti kože, s godinama celulit postaje sve vidljivi. Također, celulit ne pogađa samo žene – kod muškaraca je mnogo rjeđi, ali 10 posto ih se jednako kao i žene bori s tim problemom.

Linker
17. travanj 2024 18:48