Instagram
NI PREVIŠE NI PREMALO

5 načina na koje manjak ili višak sna utječe na vaš posao

Poznato je kako san utječe na zdravlje i koncentraciju, a posljedica toga je i utjecaj koji ima na vaš posao. Naime, istraživanja su pokazala kako previše ili premalo sna može biti jedan od odlučujućih razloga zbog kojih vaša karijera ne ide u smjeru u kojem biste to željeli.

Donosimo vam pet razloga o kojima valja razmisliti i još jednom pokušati promijeniti navike spavanja.

Previše ili premalo sna utječe na zdravlje te osobe koje spavaju manje od pet ili više od deset sati češće izbivaju s posla – točnije između 4,6 i 8,9 dana u godini.

Nedostatak sna utječe na kreativnost i produktivnost. Osobe koje pate od nedostatka sna na testovima pokazuju značajno slabije rezultate u količini obavljanog posla na radnom mjestu.

Manjak sna može biti presudan u dobivanju povišice. Istraživanja su pokazala kako osobe koje u prosijeku spavaju sedam sati, dugoročno gledano, imaju 16 posto veću plaću od onih koji spavaju malo ili previše.

Spavanje jača radnu memoriju te utječe na njen kapacite, a povezano je i s rješavanjem problema, rječnikom, odlučivanjem te čitanjem s razumijevanjem.

Osobe koje spavaju manje od šest sati pred ozbiljnom su opasnošću da sagore na poslu (burnout) jer im je teško odvojiti misli od posla u slobodno vrijeme. San uvelike utječe na odmor i relaksaciju koja je organizmu nužna, posebice ukoliko radite u stresnim uvjetima.

Linker
26. travanj 2024 14:30