@drooplet/We Heart It
ZDRAVE ODLUKE

5 načina kako poboljšati pamćenje

Bez obzira na godine i zanimanje – svi žele oštar um te dobro i brzo pamćenje, a pomoću ovih svakodnevnih aktivnosti upravo to možete lakše i postići.

Trebate li pomoć u održavanju koncentracije ili pamćenju, pokušajte s ovih pet savjeta koji dokazano djeluju na kognitivne sposobnosti.

1. Počnite piti kavu

Nova istraživanja su pokazala kako ispijanje kave nakon učenja ili čitanja pomaže u lakšem pamćenju. Razlog tomu je što kofein potiče oslobađanje noradrenalina koji ubrzava tj. olakšava proces pamćenja.

2. Prestanite pušiti

Prestanak pušenja ne samo da pomaže vašem zdravlju, nego i pamćenju. Istraživanja su dokazala kako pušenje dodatno ubrzava pad kognitivnih sposobnosti, odnosno da prestanak pušenja blagotvorno djeluje na kognitivne sposobnosti.

3. Držite se rasporeda spavanja

Želite li poboljšati svoje pamćenje – pobrinite se da organizmu omogućite dovoljnu količinu sna. Tijekom spavanja neki se dijelovi mozga isključuju, a drugi ostaju aktivni ponavljajući i analizirajući ono što se dogodilo tijekom dana, na taj način učvrščujući sjećanje.

4. Mirišite ružmarin

Aromaterapija ne djeluje samo blagotvorno na opuštanje, nego i na poboljšanje pamćenja. Znanost je dokazala kako miris ružmarina djeluje na mozak i pomaže mu u dugotrajnijem pamćenju pa se koristi i kao dio terapije za bolesti poput Alzheimerove.

5. Bavite se tjelovježbom

Dobra kardio vježba odličan je način na koji možete održati svoje pamćenje i poboljšati kognitivne sposobnosti. Osim na pamćenje i mozak, blagotvorno djeluje na kardiovaskularne bolesti i općenito stanje organizma.

Linker
20. travanj 2024 22:32