Foto: istock
NA SUNCU I U HLADU

5 knjiga za vruće ljeto!

Zna se raspravljati o tome što bi trebala biti idealna knjiga za plažu. Neki zagovaraju štivo koje je lako i ne opterećuje, a drugi tvrde da baš po ljeti treba čitati zahtjevniju literaturu za koju kroz godinu nemamo vremena ni koncentracije. Bez obzira na to koji od ovih pristupa vam je bliži, važno je samo jedno – knjiga mora biti zanimljiva. Posegnete li za nekim od idućih naslova, sasvim sigurno nećete pogriješiti!

Zoran Ferić: “Na osami blizu mora” (V.B.Z., 2015.)

Ne samo zbog naslova, ova je knjiga idealna za čitanje na osami blizu mora, ali sasvim će lijepo poslužiti i na krcatoj plaži ili na sjenovitoj terasi kakvog kafića. U centru Ferićevog interesa su galebovi i galebarenje, ali ne oni leteći, već dvonožni, mnogo puta opjevani zavodnici za jednu sezonu koji su sedamdesetih i osamdesetih u svojim malim (i nešto većim) mistima zavodili strane turistice. Često se misli da je u tom zavodničkom lovu seks bio jedini motiv, ali perom jednog od najvećih domaćih proznih majstora taj mit je uspješno razbijen – jednako koliko o seksu i strasti, ovo je i knjiga o ljubavi, tuzi, melankoliji i gubitku. Dobar dio radnje romana odvija se ljeti na otoku Rabu u domaćoj, morskoj atmosferi, a nema ničega prirodnijeg i ugodnijeg od čitanja o moru s pogledom na more. Ne propustite tu priliku.

Olja Savičević Ivančević: „Pjevač u noći“ (Sandorf, 2016.)

Šest godina nakon genijalnog romana „Adio kauboju“, Olja Savičević Ivančević, nagrađivana pjesnikinja i prozaistica, svojim novim djelom opet pogađa u sridu. Za razliku od mnogih drugih pisaca, njoj su „što“ i „kako“ podjednako važni pa svoje fabule za ostajanje bez daha uvijek uklopi u inovativnu formu koja je pomno promišljena i nikada nije sama sebi svrhom. „Pjevač u noći“ je ljubavni roman s pomakom, ljubavna priča koja ima i elemenata sapunice i romana ceste; sjajno ostvarenje koje će vas usisati u sebe i zbog kojega ćete viku s plaže prvo čuti tek kao šum da bi je slova, riječi i rečenice uskoro potpuno utišale.

Marina Vujčić i Ivica Ivanišević: „Otpusno pismo“ (Hena Com, 2016.)

Epistolarni romani tj. romani pisani u formi pisama nisu baš svakodnevna pojava iako ta forma pruža neviđene mogućnosti. Vrstan pisac će te mogućnosti znati iskoristiti, a za ovu priliku je dvoje odličnih autora udružilo snage i zajednički iznjedrilo vrlo originalan, zanimljiv i pitak roman koji vam drži pozornost do posljednje stranice, a čestim nepredvidljivim obratima čitavo vrijeme podiže tenziju. Sve počinje od jedne benigne mail-pozivnice na proslavu godišnjice mature, a ljubavna priča koja se potom počinje rasplitati u svim smjerovima, u prošlost i budućnost, predstavljena je minucioznim uvidima u žensku i mušku psihologiju kroz ono najintimnije, kroz pisma.

David Mitchell: „Koštani satovi“ (Vuković&Runjić, 2016.)

Slično kao i u proslavljenom remek-djelu „Atlas oblaka“, tako i u ovom romanu izvanredni britanski romanopisac David Mitchell stvara obimni, epski roman koji je ustvari sastavljen od niza manjih romana. Svaki od njih bi mogao funkcionirati kao zasebna cjelina, ali svi djelići slagalice sjest će na svoje mjesto tek kada ih se pročita sve, u komadu. Mitchell svoje likove majstorski šeće kroz različite epohe, odlazi u budućnost i poigrava se s finim dozama fantastike te se koristi svim raspoloživim sredstvima da bi ispisao veliku, važnu i raskošnu priču, jednu od onih koje se čitaju u dahu, a ne zaboravljaju nikada.

John Williams: „Stoner“ (Fraktura, 2016.)

„Stoner“ je objavljen još 1965., ali tada je prošao gotovo nezapaženo i trebalo je pola stoljeća da bi doživio punu afirmaciju i postao ono što i zaslužuje – punokrvna književna senzacija! Možda dio razloga što je tako kasno prepoznat leži u tome što u priči o profesoru engleske književnosti i njegovom sasvim običnom životu nema baš ničega spektakularnoga, ali u tome i jest spektakl! Ovo je tihi i nenametljiv roman, gotovo savršeno klasičan i nekako smiren, a opet nevjerojatno uzbudljiv i gotovo nepodnošljivo dirljiv. Izvanserijsko Williamsovo pisanje posebno je upravo po tome što je tako lijepo i klasično, bez ikakvih eskapada, gotovo organsko. William Stoner će vam već od prvih stranica postati netko poznat i blizak pa ćete se začuditi kada dignete pogled prema plaži, a njega tamo ne bude.

Linker
25. travanj 2024 05:52