Screenshot
FILM I MODA

5 filmova koje bi trebale pogledati sve ljubiteljice mode

Moda i film oduvijek su išli ruku pod ruku – dizajneri redovito nalaze inspiraciju u filmovima ili pak glavni likovi nose komade najnovijih kolekcija visoke mode. Harper’s Bazaar zbog toga je napravio listu filmova iz sedamdesetih koje bi svaka ljubiteljica mode trebala pogledati.

1. Annie Hall (1977.)

Diane Keaton je zahvaljujući ulozi u tom klasiku Woodyja Allena postala androgina stilska ikona. Filmski kostimi koje je slavna glumica nosila inspirirani su muškom modom, a postali su jednim od najvećih modnih trendova u 70-ima.

2. Veliki Gatsby (1974.)

Robert Redford i Mia Farrow utjelovili su glavne likove filma Veliki Gatsby iz 1974. godine snimljenog prema istoimenom romanu. Film je nagrađen Oscarom za kostimografiju za koju je bio zadužen Theoni V. Aldredge, a pridonio je i Ralph Lauren odijevanjem Gatsbyja u svijetlo ružičasto odijelo, što je pridonijelo njegovom statusu dizajnera tih godina.

3. Kum (1972.)

Film Kum pun je stilskih lekcija za muškarce i žene. Marlon Brando i Al Pacino bavili su se kriminalom u luksuznim odijelima, a Diane Keaton ovog puta nosila je ženstvene bluze, šešire i krznene kapute.

4. Briljantin (1978.)

Film je u potpunosti obuhvatio tinejdžersku modnu scenu 50-ih – od ženstvenih kombinacija Olivije Newton-John do buntovničkog stila Johna Travolte. Ipak, transformacija Sandy, koju je utjelovila Olivija, od sramežljive tinejdžerke do zločeste djevojke koja voli kožne komade još uvijek je jedan od najlegendarnijih modnih makeovera svih vremena.

5. Groznica subotnje večeri (1977.)

John Travolta i Karen Lynn Gorney u glavnim ulogama kao plesni partneri koji se zaljube i svojim plesom pokore disco scenu 70-ih. Legendarno Travoltino bijelo odijelo i Karen u lepršavoj haljini na jedno rame modni su trenuci filma koje ne smijete propustiti.

Linker
19. travanj 2024 07:28