FLICKR
NISKOKALORIČNO I ZDRAVO

5 dobrih razloga zašto doručkovati žgance

Palenta ili žganci, pura ili kačamak, proja ili cicvara – kako god bila poznata u vašemu kraju, kukuruzna krupica od pamtivijeka je bila osnovna namirnica na stolu, a pridavale su joj se čudotvorne moći jer se od nje postajalo jačim i pametnijim.

Zasigurno ste čuli rečenicu Moraš jesti još puno žganaca da bi shvatio i narastao, a za to postoji i jako dobar razlog. U prošlosti su žganci bili sastavni dio prehrane svake seoske obitelji, a u suvremeno doba doživjeli su svoj veliki povratak.

Donosimo vam pet dobrih razloga zašto doručkovati kukuruznu krupicu – svaki dan.

Poboljšava kognitivne funkcije

Naime, kukruzna krupica puna je prehrambenih vlakana, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1 – uz poboljšanje kongitivnih funkcija.

Puna je vitamina i minerala

Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1). Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Sadrži malo kalorija

Šezdeset grama kuhane palente ima samo 44 kalorije, dva grama masti te 44 grama ugljikohidrata, a sama po sebi spada u niskokalorična jela, jer kukuruz je najvećim djelom sastavljen od ugljikohidrata (75%), nešto bjelančevina (8-10%) i tragova masti.

Ne sadrži gluten

Palenta je dobar izvor netopivih prehrambenih vlakana koji povoljno djeluju na rad crijeva i ne sadrži gluten pa je mogu jesti i oboljeli od celijakije – bolesti oštećenja sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

Lako se kombinira

Osim što je vrlo zasitina, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.

Recept

Vodu posoliti, dodati maslac i staviti da prokuha. Kad voda provrije, postupno sipati kukuruzno brašno, stalno miješajući. Paziti da se ne stvaraju grudice. Prava palenta kuha se otprilike jedan sat, stalno miješajući. Međutim, ukoliko nemate vremena, dostatna je i instant krupica.

Možete ju napraviti večer prije ili narezati na kockice, jesti s mlijekom, vrhnjem jogurtom ili bijelom kavom. Postoje mnogobrojni recepti i varijacije na temu ove odlične i zdrave namirnice.

Linker
13. ožujak 2024 06:39