INSTAGRAM
ZDRAVLJE I DUHOVNOST

5 ayurvedskih jutarnjih rituala koji će vam promijeniti život

Znanje o životu, kako bismo doslovno mogli prevesti riječ ayurveda, staro je više od 5000 godina, razvilo se na području Indije i bavi se proučavanjem balansiranja uma, duha i tijela te životom u skladu s prirodom. Ukoliko biste željeli promijeniti životni stil i uvesti nekoliko zdravih navika, pokušajte s ovih 5 rituala koji će vam omogućiti zdrav početak dana.

1. Probudite se prije zore

Buđenje u 4 ujutro možda nikada neće moći postati dio vaš dnevne rutine, međutim 6 sati već zvuči kao realniji cilj koji je moguće postići.

Ljudski organizam savšeno je podešen i prati ritam prirode. Želite li izjutra ugrabiti dovoljno energije i ostatak dana uživati u njenim plodovima, krenite na počinak čim ranije kako biste mogli ustati s prvim zrakama sunca.

2. Dobro iščetkajte jezik

Ova drevna ayurvedska praksa čišćenja toksina iz usne šupljine vrlo je važna na početku dana, između ostalog i zato što su usta točka iz koje kreće probava.

Ribanje jezika četkicom za zube također potiče lučenje sline, što pak u konačnici povoljno utječe na probavu i metabolizam tijekom dana.

3. Popijte čašu tople vode i limuna

Popijete li limun pomiješan s mlakom vodom natašte, stimulirat ćete probavni sustav jer ćete poboljšati sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari.

Recept je jednostavan, jedan limun iscijedite u šalicu, zalijte ga s mlakom vodom i obavezno popijte na prazan želudac.

4. Isperite nos

Ispiranje nosa (nazalno čišćenje) u prošlosti se koristilo kako kako bi se pročistio nos i smirio um, a izvodi se pomoću posude za ispiranje nosa koju možete kupiti u ljekarni.

Postupak se svodi na ispiranje nosa pomoću vode koja struji kroz nos i pritom čisti sve nečistoće.

5. Savladajte neku opuštajuću i stimuplirajuću tehniku disanja

Disanje u kombinaciji s tjelovježbom (yoga), disanje u službi meditacije, duboko disanje, naizmjenično disanje – odaberite svoj stil u skladu sa svojim potrebama i kapacitetima.

Korist od ovladavanja svojim dahom je višestruka. Osim što eliminirate stres, aktivirate tijelo te ga opskrbljujete većom količinom energije.

Može li dan bolje početi?

Linker
16. travanj 2024 05:27