liz west / Flickr
ZDRAVA HRANA

3 sezonske namirnice koje pomažu u smanjenju kilograma

Iako su na lošem glasu, ugljikohidrati zapravo nisu štetni i ne biste ih trebali izbjegavati, ali biste se trebali dobro informirati o tome koje namirnice su zdrave i poželjne, a koje štete vašoj tjelesnoj težini.

Donosimo vam tri jesenske namirnice bogate ugljikohidratima, koje će vam pomoći u smanjenju ili održavanju tjelesne težine.

Batat

Batat je biljka bogata vlaknima te je izvrstan odabir za sportaše i djecu jer sadrži jako malo masti i kolesterola. Također je velik izvor beta- karotena, a uz to ima puno škroba i malo šećera što ga čini visokoenergetskom namirnicom. Preporuka je da ga kuhate na pari 30-40 minuta, kako bi se očuvali aroma i sastav.

Quinoa

100 grama Quinoe sadrži čak 64,1 posto ugljikohidrata i to ju čini jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Uz činjenicu da je bogata proteinima, kalcijem, magnezijem i topljivim vlaknima koja ubrzavaju probavu, ova kvalitetna biljka ne sadrži gluten. Idealna je zamjena za rižu, a kupiti ju možete na odjeljku organske ili eko-hrane.

Špageti od budneve

Savršena dijetna hrana! Siromašna kalorijama, a bogata hranjivim sastojcima, posebice ugljikohidratima. Bundevu jednostavno razrežite po dužini, očistite unutrašnjost od sjemenki i svaku polovicu premažite maslinovom uljem te pecite oko 60 minuta, na 200 stupnjeva. Kad je bundeva pečena, vilicom skinite meso bundeve koje će izgledati poput špageta.

Linker
16. travanj 2024 13:27