Free_Fall/We Heart It
PRAKTIČNI SAVJETI

3 savjeta za efikasno i zdravo grijanje zimi

Možda o tome nikada niste razmišljali no vlažnost zraka prostora u kojemu provoditi mnogo vremena uvelike utječe na vaše zdravlje, raspoloženje, razinu energije, produktivnost pa čak i namještaj koji se u tom prostoru nalazi.

Dolaskom zime počela je sezona grijanja domova i radnih prostora te unijela mnoštvo neželjenih posljedica. Nasuprot uobičajenoj optimalnoj vlazi zraka koja se kreće od 45 do 50 posto, zimi ona pada i ispod 20 posto što nepovoljno utječe na zdravlje, a posebice teško pada dišnim putevima.

Sušenje grla, usnica i kože samo su neki od simptoma kojima se pridaju još i brojne upale te slabljenje organizma. Uz to problem su i brojne tegobe poput umora, pospanosti i razdražljivosti, dok se i sav drveni namještaj nalazi pred velikom opasnošću od sušenja i raspadanja.

Kako biste povećali razinu vlage u zraku, ali i uštedjeli na potrošnji energije potrebnoj za zagrijavanje, donosimo vam tri jednostavna i učinkovita savjeta.

Napravite kratki propuh

Stalno otvaranje prozora i provjetravanje prostorije nepotrebno troši više energije i nepovoljno utječe na vaš kućni budžet.

Umjesto da rashladiti cijeli prostor, zidove i namještaj koji se potom znatno sporije griju, napravite kratki propuh na 3-5 minuta i na taj način osvježite ustajao zrak. Idealno bi bilo to činiti tri puta dnevno.

Održavajte prosječnu temperaturu

Dnevna temperatura neka se kreće oko 20 stupnjeva, a večernja oko 15. Optimalna vlažnost zraka bi trebala biti od 45 do 50 posto.

Pripazite da radijatori ne budu zaklonjeni namještajem ili debelim zavjesama kako bi toplina mogla cirkulirati prostorom, a dodatnu toplinu osigurajte sagovima koji će grijati noge od kojih hladnoća najčešće kreće.

Sušenje odjeće na radijatorima

Mnogi smatraju kako su sušenjem odjeće na radijatorima ubili dvije muhe jednim udarcem te da osim što brže suše rublje, ujedno i dodatno vlaže prostor.

Istraživanja su pokazala kako sušenje odjeće na radijatorima može dovesti do isparavanja omekšivača i deterdženata i tako povećati rizik od pojave alergena i alergija.

Ukoliko imate problem sa suhim zrakom sušenje odjeće može nakratko pomoći u ovlaživanju, no ukoliko vas muči vlažni zrak – sušenje na rublja na taj način svakako izbjegavajte.

Linker
23. travanj 2024 08:29