JESTE LI SPREMNI ZA FAŠNIK

2 recepta koja su nam prirasla srcu i nepcu

Pod tim pitanjem prvenstveno mislimo jeste li ispekli krafne, fritule ili neke druge slične uštipke koji se tradicionalno pripremaju u ovo doba godine.

Donosimo vam 2 prigodna recepta – ona koja se najčešće spravljaju i ona koji su nam još od djetinstva prirasli srcu i nepcu – fritule i krafne.

FRITULE

Sastojci za 50 fritula: 2 jabuke, 2 jaja, 3 dcl jogurta, 4 žlice šećera, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, oko 40 dag brašna, naribana limunova korica, 1 žlica ruma, grožđice prema želji

Preljev; 2 dcl šumskog voća

Priprava: U zdjeli umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte naribane jabuke, grožđice, limunovu koricu, malo ruma i rakije te jogurt. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa polako dodajte u smjesu. Prema potrebi količinu brašna povećajte. Miješajte dok se ne zgusne malo više od smjese za palačinke. Ugrijete ulje za prženje, umočite žličicu te oblikujte fritule. Pržene prelijete šumskim voćem koje ste izmiksali u blenderu.

KRAFNE

Sastojci za 20 komada: 50 dag brašna, 1 paketić svježeg kvasca, 2,5 dl mlijeka, 5 dag šećera, 2 žlice ulja, 2 žumanca, pola žlićice soli, limunova korica, 1 l ulja za prženje

Priprava: U brašnu razmrvite kvasac, dodajte mlijeko i šećer pa izmiješajte. Pokriveno ostavite da se diže 15 minuta. Dodajte ostale sastojke, zamijesite tijesto te ostavite da se diže pola sata. Razvaljajte na 2 cm pa čašom ili kalupom izrežite kolutove. Krafne pržite u zagrijanom ulju do zlatnožute boje. Prema želji napunite ih marmeladom od marelica i pospite šećerom u prahu.

Pripremila Vesna Gregl, fotografije Željko Grgić

Linker
19. travanj 2024 20:22