Instagram
PSIHOLOGIJA

2 koraka do pozitivnije svakodnevnice

Ljudi često puta nisu ograničeni svojim mogućnostima nego načinom razmišljanja, a jedini način da se to promijeni je da negativne misli zamijenite pozitivnima. Iako nije lako i ne događa se preko noći, postoje jednostavne vježbe koje vam u tome mogu pomoći. Pomoću sljedeća dva koraka mogli biste konačno vidjeti novu, pozitivniju životnu perspektivu.

Iako je u čovjekovoj prirodi da vidi negativnosti i pokuša ih popraviti, stvari se katkad omaknu kontroli i tada jedini fokus u životu postanu postojeći i potencijalni problemi.

1. korak

Svaku večer prije spavanja zapišite tri pozitivne stvari koje su vam se dogodile. Za to vam nije potreban pravi dnevnik, poslužit će i bilješke na mobitelu, laptopu ili listu papira. Što god vam najbolje odgovara.

2. korak

Pored svake od navedenih stvari dopišite kratko objašnjenje kako se to dogodilo. Držite se ove rutine naredna dva tjedna i pratite promjene u svom načinu razmišljanja.

Primjer:

Ukoliko zapišete kako je pozitivna stvar bila ta što ste se vidjeli s prijateljicom na kavi, pored toga dopišite objašnjenje kako je do toga došlo: jer ste višak slobodnog vremena umjesto pred TV-om odlučili kvalitetnije provesti, požuriti s posla i konačno večer provesti u dobrom društvu.

Poanta je da uvidite uzročno-posljedične veze u promjeni perspektive te osvjestite kako u danu može biti mnogo pozitivnih situcija iz kojih izvlačite samo najbolje.

Linker
18. travanj 2024 20:07