PO MJERI BOGOVA

SPA(S): Luksuzna odmarališta koja bismo rado stavili na listu mjesta koje želimo posjetiti...

Kada teret svakodnevice premaši granice podnošljivog, spas je najbolje potražiti daleko od grada i buke, idealno negdje na drugom kraju planeta, uz ocean ili jezero, vrhunsku poslugu, ajurvedskog ili indijanskog gurua, miofacijalnu masažu i japansku akupunkturu. Nasreću, sve to i još mnogo više nude najluksuzniji svjetski wellness centri...
 Foto: PROMO/Como Shambhala Estate, Bali

Za blagotvorne učinke opuštanja u vrućoj vodi zna se od pamtivijeka: na vrhuncu moći Rimskog Carstva u gradu je bilo gotovo 900 spa centara, stari Grci brčkali su se u vrućim kupeljima u Olimpiji, Japanci su se namakali u ryokanima, a Turci, Marokanci i Iranci u hamamima. Današnje su, pak, terme mnogo više od pukih kupališta s termalnom vodom, a u onima najboljima može se uživati u zdravim, nutricionistički balansiranim obrocima, uz pomoć brojnih estetskih tretmana istopiti koji kilogram, potpuno se resetirati pa čak i zaliječiti slomljeno srce.

1. Sklad tijela i uma

VAIR SPA, BORGO EGNAZIA, PUGLIA, ITALIJA

Foto: PROMO/Vair spa, Borgo Egnazia, Puglia

Smješten usred bugenvilija u cvatu i starih maslina, hotel Borgo znalci smatraju jednim od najljepših na Mediteranu, a njegov spa Vair mjesto je uređeno poput hrama. Terapeuti hodaju bosonogi, odjeveni u halje kao iz rimskog doba, čuje se pjev ptica i lagano zapljuskivanje valova, a vas stavljaju na pijadestal poput vladara pri svakom tretmanu. Možete birati "obične" tretmane ili cijele programe u trajanju od nekoliko dana. Masaža Loma Kian je antistresna i masira se glava, lice i stopala. Nagghir prakticira duge pokrete od tjemena do vrha nožnih prstiju i slavi ljepotu tijela. Strekke rade isključivo muški maseri i prije nje razgovaraju s vama kako bi odredili što vam najviše treba: švedska ili sportska masaža, miofacijalna, osteopatska, bionomska, tajlandska. Koristi se i mješavina aromatičnih ulja za iscjeljivanje određenih područja. Od 15 vrsta masaža, osam različitih faciala, deset pilinga i četiri vrste rimskih kupelji, možete izabrati onu koja vam najbolje odgovara. Ako niste sigurni, postoje i konzultacije i programi kao što su opće poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja, rad s lokalnim healerom, La Vezzare koncept koji vam obećava da ćete se osjećati sretniji i slobodniji…

2. Mesto gdje stanuje inspiracija

OJAI VALLEY INN & SPA, KALIFORNIJA, SAD

Foto: PROMO/Ojai Valley Inn & Spa, Kalifornija

Stotinjak kilometara od Los Angelesa, nalazi se Ojai, mjesto poznato po "roza trenutku", kad se nebo užari u ružičasto za svakog sutona, gdje je Frank Capra snimio svoj film o Shangri-La još 1937. Savršena lokacija za hotel i spa inspiriran Indijancima plemena Chumash gdje se, osim za tijelo, brine i za duh i um klijenata. Tretman Kuyam - na jeziku Indijanaca Chumash "mjesto za zajednički odmor" - kombinira terapeutske učinke gline iz pustinje u koju su infuzirana esencijalna ulja, saunu i terapiju inhalacijom, a cijelim putem vas vodi pripadnik Chumasha. Možete se odlučiti i na Shangri-La tretman koji obećava naći "osobnu utopiju" - dobit ćete body wrap od meda i lavande koje sami uzgajaju i rade, a dok ste tako umotani, masirat će vam glavu i lice te vas potom namazati hranjivim shea maslacem. Tu je i terapija zvukom, spa paketi i tretmani za lice u kojima upotrebljavaju voćne enzime nakon čega koža ostaje zategnutija i blistavija. Posebnu pozornost, međutim, obraćaju na psihički oporavak i poboljšanje stanja pa tako postoji spiritualni wellness gdje se možete povezati čak i sa svojim precima i onima kojih više nema, program kreativnog otkrića koji u balans dovodi svrhu vašeg postojanja i najveće želje srca. Ako želite pronaći svoju vlastitu unutarnju magiju i ponovno doći u doticaj sa sobom samim, tu je i tretman Energy Alchemy.

3. Holistički pristup

COMO SHAMBHALA ESTATE, BALI, INDONEZIJA

Foto: PROMO/Como Shambhala Estate, Bali

Daleko od buke i vreve, u brdima iznad rijeke Ayng, pokraj vodopada i u srcu otoka, jedan je od najboljih wellness retreatova. Četiri programa kroje se prema vašim potrebama: "Ayurveda", "Be Active", "Bespoke" i "Cleanse", a prije toga prolazite konzultacije kod specijalista za kinesku medicinu, ayurvedskog gura i naturopata kako biste dobili najbolji mogući tretman.

Ayurvedsku masažu uljima preporučit će vam kako biste se oslobodili stresa te bolje i brže skidali kilograme, japansku akupunkturu da se ponovo pokrene protok energije u tijelu, a vježbaju se joga i qigong. Skrojit će vam i posebni meni, pa ćete jesti tofu, mango i žitne pahuljice s chijom, a piti detoksicirajuće napitke od moringe i kurkume. Sve može biti i bezglutensko i vegansko. Na svakog se klijenta posebno pazi i svakom se jamči osoban pristup. Možete uzeti i samo neku od masaža kao što su indonežanska - sa specijalnim uljima s Jave i kružnim pokretima, Taksu, čija je svrha osvježiti i natjerati krv da bolje cirkulira, a možete se odlučiti i za akupunkturu, refleksologiju ili indijsku masažu glave, pri kojoj ćete zaboraviti da postoji vanjski svijet.

Uz sve to - na Baliju je sve na otvorenom, pa ćete u tretmanima uživati pri pogledu na zelenilo i u prirodi.

4. Hedonistički užitak

DEVARANA SPA, DUSIT THANI HOTEL, BANGKOK, TAJLAND

Foto: PROMO/Dusit Thani hotel, Bangkok

Devarana Spa u Bangkoku proteže se na 1200 četvornih metara i sva je u zlatu. Osjećate se kao u hramu, i to tamo gdje ste upravo vi božanstvo. Devarana - na sanskrtu "vrt u raju" - jedna je od najboljih masaža. Kombinacija je istočnih i tehnika sa zapada. Istočna čisti i uravnotežuje energiju, zapadna tretira mišiće i zglobove. Jaki pritisci tajlandske masaže kombiniraju se s ayurvedom i shiatsu masažom, kao i švedskom masažom i aromaterapijom. Ritual pod nazivom Seven Shrines Wish osmišljen je jer turisti u Bangkoku najčešće obilaze sedam hinduističkih hramova, pa se preporučuje čišćenje tijela i uma prije toga. On uključuje piling od jasmina i ylang-ylanga, nakon čega slijedi detoksikacijska, a onda i smirujuća masaža. U jednoj od najluksuznijih spa oaza u Bangkoku možete, naravno, uživati u slavnoj tajlandskoj masaži i bezbroj vodenih kupki. Hidratizirajuća kupka od meda, luksuzna od mlijeka i ruža koja vas dovodi u harmoniju - a možete pozvati i partnera, aromatična sa svježim biljem ili osvježavajuća od peperminta za balansiranje i ublažavanje depresije.

5. Anti-age

VILLA STEPHANIE, BRENNERS PARK HOTEL, BADEN-BADEN, NJEMAČKA

Foto: PROMO/Brenners Park Hotel, Baden-Baden

Naziva se Kućom boljitka i rješava medicinske i emocionalne probleme, nudi detoksikacijske, fitness i tretmane za ljepotu. Pravi je dijagnostički centar, koji je dio prekrasnog hotela, a osoblje čine isključivo liječnici. Ispitat će vas od glave do pete, napraviti detaljne laboratorijske testove i ultrazvuk organa, a onda i plan i program koji vam najbolje odgovara. Misija im je da vam pruže najbolju anti-age njegu koja postoji te da živite dugo i zdravo. Čišćenje jetre, meditacija, herbalne detoksicirajuće kupke, terapija ozonom, limfna drenaža, cupping, treninzi, programi prehrane… Uz sve to naći ćete i masaže koje će doprijeti i do dubokog tkiva, one s organskim aroma uljima, posebne tretmane za umornu i zrelu kožu lica, shiatsu tretmane koji oslobađaju čakre i energiju, pa i prave turske hamame za terapije u vodi.

6. Detoks

THE ORIGINAL FX MAYR HEALTH CENTER, JEZERO WORTHERSEE, AUSTRIJA

Foto: FX Mayr Health Center, Worthersee

Ako ste u potrazi za specijalnim personaliziranim detoksikacijskim programom koji će vam promijeniti prehramene navike i resetirati probavu - ovo je pravo mjesto. Za one koji su spremni na disciplinu i promjene, ova svjetski poznata destinacija je retreat na kojem ćete napraviti prve korake na putu otkrivanja samoga sebe. Dobit ćete vlastitog liječnika, jest ćete mini obroke tri puta dnevno i svaki dan imati gomilu spa tretmana. Pročišćenje, detoksikacija i obnavljanje, njihov je moto, a sve pokraj zelenog jezera i na čistom zraku. Svaki dan počinje satom joge u sedam ujutro kako bi se potaknula probava, slijedi mini doručak od jogurta i prepečenca. Nakon toga slijede tretmani - masaže, limfne drenaže, detox wrap, shiatsu masaža. Savjetuje se ostanak od deset dana kako biste bili spremni i osvježeni za povratak u "stvarni svijet".

7. Potpuni zen

SHA WELLNESS KLINIKA, ALICANTE, ŠPANJOLSKA

Foto: PROMO/SHA Wellness klinika, Alicante

Specijaliziran je za anti-ageing, wellness i makrobiotsku prehranu. Nalazi se u prekrasnom okruženju nacionalnog parka Sierra Helada, gdje pogled s krova oduzima dah. Svaki gost dobiva konzultacije s liječkom kako bi se napravio personalizirani program. Uz masaže, jogu i refleksologiju, tu su laserski tretmani za tijelo i lice, možete napraviti cjelokupni smile dizajn sa stomatolozima, kozmetičke procedure, akupunkture i terapije za poboljšanje sna. Program "SHA Rejuvenation" uključuje orijentalne tehnike s najnaprednijom preventivnom i genetskom medicinom kako bi se zaustavilo starenje i optmiziralo zdravlje. Tu je i kompletan anti-age program, antistres, detoksikacija, oporavak, kao i "Life Reset" koji pomaže u oporavku i balansu tijela i duha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:13