Najbolja kombinacija

Spoj stomatologije i estetske medicine

U dental centru mimica za savršen osmijeh kombiniraju aparatiće za ispravljanje zuba (invisalign), izbjeljivanje zuba, ugradnju ljuskica ili krunica, dok oblik i volumen usana poboljšavaju dermalnim filerima.

Dobro uigran i stručan tim koji radi zajedno više od 20 godina, koji se razumije i bez riječi, a funkcionira poput velike obitelji - ono je što će vas dočekati kada pokucate na vrata dental centra mimica na zagrebačkoj Malešnici. A iako su stomatolozi, ono što na svojim pacijentima i sugovornicima prvo primijete su oči, jer, kažu nam, one su ogledalo duše, a tek zatim osmijeh koji - već svi dobro znamo - otvara sva vrata. No, ponekad tim osmijehom mnogi nisu zadovoljni, ali ipak imaju strah od posjeta zubaru. Zato svi oni koji su barem jednom sjeli na zubarski stolac u dental centru mimica, rado ga preporučuju, a razloga su dva i to najvažnija - profesionalnost i opuštena atmosfera.

- Najvažnije nam je da su naši pacijenti opušteni i da razumiju sve što im se radi, da se ugodno osjećaju u prostoru. To se može postići ako im se osigura tretman bez bola te im se pristupi potpuno iskreno i s puno razumijevanja za sve njihove probleme. Ne smijemo zaboraviti da smo mi, pored sve nove moderne tehnologije, prije svega liječnici i da je naša primarna zadaća liječiti i pomagati ljudima. A onda tek dolazi estetika i ljepota, koja se zahvaljujući stilu i ritmu života popela na sam vrh naših prioriteta. No, mi smo prvenstveno liječnici - ističe stomatologinja Maja Mimica.

image
dr. Maja Mimica
FOTOGRAFIJE: DOMAGOJ JUG-DUJAKOVIC


Danas svi teže savršenom osmijehu, no kako postići dobru estetiku osmijeha

Osmijeh je veoma važan u svim segmentima društva, a ljepota osmijeha je u zdravlju i estetici zuba i zubnog mesa. Kako bi postigli dobru estetiku osmijeha, naša sugovornica ističe kako je najvažnije istovremeno kombinirati više zahvata.

- Sa svakim pacijentom prvo obavimo razgovor kako bismo saznali zašto je došao kod nas, što ga smeta kod njegovih zubi, što bi želio promijeniti, koji su mu prioriteti, na što da posebno obratimo pažnju. Nakon toga možemo zajedno napraviti plan terapije, odnosno radova koje ćemo izvršiti. Planiranje je najvažniji dio posla - priča dr. Maja Mimica te objašnjava na koje načine se dolazi do savršenog osmijeha.

- Osmijeh je moguće poboljšati izbjeljivanjem zuba i sanacijom, odnosno promjenom starih ispuna. Ako je takav zahvat nedostatan, zube možemo presvući bezmetalnim krunicama. Osim bijele boje, za savršen osmijeh nužan je i pravilan raspored zuba, a ono za čime vrhunski stomatolozi sada posežu je Invisalign, prozirna folija ili udlaga koja ima jednaku ulogu kao i svaki drugi ortodontski aparatić: ispraviti problem nepravilnog zagriza i položaja zuba u čeljusti. Folije se izrađuju individualno prema otisku, gotovo su nevidljive, lako se vade i održavaju. Mnogi zaboravljaju važnost zdravlja i izgleda zubnog mesa, zdrave ružičaste desni i pravilna linija osmijeha doprinose cjelokupnom izgledu usta. Kako bi osmijeh bio ljepši i kako bismo upotpunili cijelu sliku moguće je korigirati usne dermalnim filerima. Njima se mogu uljepšati i povećati usne ili ih samo naglasiti iscrtavanjem rubova - objašnjava.

image
dr. Maja Mimica sa svojom pacijenticom, glumicom Dariom Lorenci Flatz.
PRESS


Estetskim tretmanima ne odolijeva ni njihov tim

Kombinirajući dentalne zahvate i neinvazivne estetske zahvate postižu odličnu estetiku osmijeha. Taj uspješan spoj stomatologije i estetske medicine gotovo je nemoguće razdvojiti, one se jednostavno nadovezuju jedna na drugu.

- Cilj nam je postići ljepši i prirodniji izgled. Neke pacijentice jedva nagovorim da probaju botoks jer često imaju predrasude, a onda kada prvi put probaju, zaljube se u taj zahvat. Popunjavanje ili oblikovanje usnica je također zahvat koji se često traži no treba ga raditi s mjerom. Ključno je da ne ispadne pretjerano nego lijepo i prirodno. Uvijek kažem pacijenticama da ako se vidi da je nešto rađeno na usnama onda je loše napravljeno - kaže dr. Mimica.

Neinvazivne estetske zahvate na licu još uvijek traže uglavnom žene, dok muškarci rjeđe pribjegavaju takvim zahvatima. Na pitanje kako njihov tim u ordinaciji odolijeva svim tretmanima koji su im dostupni, objašnjavaju nam kako se ni ne trude odoljeti im.

image
Dermalni fileri jedan su od estetskih zahvata koje nude u ovoj uglednoj dentalnoj klinici.
PRESS

- Kako bismo svojim pacijentima točnije pojasnili sve što im nudimo, često sami koristimo razne tretmane za uljepšavanje. Ne trudimo se odoljeti tim tretmanima jer znamo da u pravilnoj mjeri i na pravilan način samo doprinose estetici i zadovoljstvu vlastitim izgledom. Kada ste zadovoljni sami sa sobom onda to lako prenosite i na svoje pacijente - govore nam u dentalnom centru koji je iz male ordinacije s godinama prerastao u dentalni centar koji brine o zdravlju zuba svih naraštaja. U podjednakom omjeru rade s djecom i odraslima. Za svoje osmijehe zahvalni su im i stariji pacijenti kojima je važno i u mirovini imati lijepe zube. Poznati su po radu s djecom te pacijentima s teškoćama. Zahvaljujući prilagođenom radu, postižu odlične rezultate kod djece te ih preporučuju roditelji, susjedi, ali i tete u vrtićima i školama.

Posebno im je velika pohvala kada njihovi kolege u drugim dentalnim centrima pa čak i bolnicama redovito k njima šalju svoje male pacijente.

image
Fotografije usana prije i poslije dermalnih filera.
FOTOGRAFIJE: PRESS


Zdravlje zuba na prvome mjestu

- Zdravlje zuba i usne šupljine najvažniji su za nas. To postižemo izradom estetskih ispuna i liječenjem zuba. Važna nam je estetika, ali i funkcija osmijeha, a to je jedino moguće postići ako su svi zubi u čeljusti na broju. Kako bismo to postigli ponekad je potrebno pristupiti i izradi keramičkih krunica ili ljuskica, a ako nedostaju zubi, njih je moguće nadomjestiti ugradnjom dentalnih implantata ili samo protetskim nadomjescima. Ono po čemu smo svakako najpoznatiji je izrada keramičkih krunica. Bezmetalnim keramičkim krunicama moguće je potpuno promijeniti osmijeh. Zubima možemo promijeniti oblik boju i položaj. Visoka estetika postiže su cirkon - keramičkim krunama ili u prednjoj regiji empress krunicama. Bezmetalne krunice izgledaju kao prirodan zub jer kroz njih prolazi svjetlo, a bojom i oblikom se prilagode licu - objašnjava naša sugovornica.

Često vole upotrijebiti sintagmu da vade zube s osmijehom, no sigurno je da daju sve od sebe kako pacijentu nijedan zahvat ne bi bio traumatičan. To je moguće zahvaljujući individualnom pristupu i povjerenju koje ulijevaju, ali i brojnim preporukama.

- Osim što smo stomatolozi, u našem poslu moramo biti i psiholozi. Moramo znati prepoznati tip ličnosti, karaktera pacijenta, što ga opušta, što ga uznemiruje, ima li od prije neke strahove vezane za stomatologiju, koji mu je motiv dolaska, je li introvertirana ili ekstrovertirana osoba i kako onda doprijeti do njega. To su sve pitanja na koja trebamo naći odgovor i koja će nam pomoći u daljnjem radu - zaključuje dr. Maja Mimica.

Linker
12. travanj 2024 00:47