Mali trikovi

Kako posvijetliti zube - ružem za usne

Ne mogu se svi pohvaliti blistavo bijelim zubima, pa je važno pronaći savršenu nijansu. Trikove kako to postići otkriva make up artistica Tena Bašić.

Malo je sretnika čiji zubi prirodno blistaju savršenom bjelinom. Obično zubi imaju neku nijansu (primjerice, žućkastu, smećkastu, sivkastu) koja može biti nasljedna odnosno genetski određena, ali uvelike ovisi o prehrambenim i higijenskim navikama. Zubi mogu požutjeti zbog pušenja, obojenih pića poput kave, čaja i kole, jako začinjene hrane, nakupljanja plaka i kamenca... Za uklanjanje zubnih pigmentacija i naslaga ključne su, dakako, redovita oralna higijena i stomatološke kontrole, a nisu naodmet ni koloristički trikovi sa šminkom.

Zubi mogu naizgled biti svjetliji pomoću jednostavne optičke iluzije - pravilno odabrane boje ruža za usne.

image
Ako nemate snježno bijele zube, umjesto mat ruža koristite onaj s "mokrim" efektom jer taj privlači svjetlost pa i zubi izgledaju bjelje.
iSTOCK

- Žućkasti zubi doimat će se bjeljima s hladnijim nijansama ruževa, kao što su crvena s plavim podtonom, fuksija, hladno ružičasta, prljavo ružičasta... Sivkasti zubi izgledat će bjelje uz tople smećkaste i bakrene nijanse ruževa - kaže zagrebačka make up artistica Tena Bašić.

image
Avon ruževi za usne iz linije True Power Stay lagani su, ali dugotrajni.
AVON

Uvriježeno je pravilo da se većim kontrastom boje ruža i zuba oni bolje “osvjetljuju“, no sličan efekt može se postići i s određenim neutralnim, takozvanim nude nijansama. Hladnije ružičaste nude nijanse učinit će zube naizgled bjeljima, ali s toplim nude nijansama u boji breskve i smeđoj budite oprezni, jer zubi bi mogli izgledati žući nego inače.

U svakom slučaju bolje je odabrati nijanse ruža barem malo tamnije od prirodne boje usana. Naime, presvijetli ruž ne samo što će zube učiniti naizgled žućima, nego će i cijelom licu dati neželjen “ispran“ izgled.

image
Guerlain Rouge ruževi za usne nijanse G 32 i G 64 s ukrasnim etuiom Strass Dore et Argent i Strass Rouge et Dore.
GUERLAIN

Također valja znati kako vizualni efekti ovise o teksturi, odnosno “finišu“ šminke na usnama. Mat ili sjajno?

- Mat ruž je dobar izbor ako usne ne izgledaju isušeno, stoga ih prije nanošenja ruža “nahranite“ balzamom. Ruž ili sjajilo s “mokrim“ efektom privlače svjetlost, što može pridonijeti da zubi izgledaju bjelje i blještavije. S druge strane, biserni, holografski i srebrni sjaj na usnama može pak učiniti zube optički manje blistavima, a time i manje bijelima - otkriva Tena Bašić.

image
Dior Sparkling Lipstic nudi četiri nijanse - Glittery Rose, Shimmery Red, Darke Sparkle i Dazzling Beige.
DIOR

Dok nastojite pomoću šminke “osvijetliti“ zube, pazite da ih pritom ne obojite upravo - ružem. Kako biste spriječili da “bježi“ s usana i razmazuje se po zubima, nakon nanošenja ruža upijte višak papirnatim rupčićem (jednostavno stavite maramicu između usana i lagano ih stisnite). Ili nakon ruža nanesite na usne tanki sloj transparentnog pudera u prahu - tako ćete ruž “zaključati“, ali ga i matirati, pojašnjava vizažistica.

image
Clarins Velvet Lip ruž za usne dolazi u četiri nijanse i u praktičnoj tubici.
CLARINS

Još jednostavnije rješenje najnovije su generacije ruževa koji imaju toliko postojane formulacije da se ne razmazuju čak ni pod zaštitnom maskom. Riječ je o vrlo laganim, a ujedno vrlo otpornim teksturama što se stapaju s kožom i traju cijeli dan bez potrebe za popravljanjem.

image
MAC sjajila za usne dolaze u pet neodoljivih nijansi svijetlijih tonova.
MAC
Linker
15. travanj 2024 22:25