APEL STRUKE

Sumnjate li da netko neovlašteno ubrizgava filere ili botoks - prijavite ga Državnom inspekoratu

Prema pravilniku Ministarstva zdravstva takve tretmane mogu isključivo i samo doktori medicine i doktori dentalne medicine u propisanim uvjetima, upozoravaju stručnjaci u području estetske medicine.
Pazite kome dajete "da vas bode".
 Getty Images/iStockphoto

Vrhunski stručnjaci u području estetske medicine posljednjih mjeseci upozoravaju na problematiku ilegalnog poslovanja, apliciranjem dermalnih filera i botoksa na neprimjerenim mjestima koje izvode nemedicinski educirane i medicinski neiskusne osobe. Naime, prema pravilniku Ministarstva zdravstva takve tretmane mogu isključivo i samo doktori medicine i doktori dentalne medicine u propisanim uvjetima.

- Ilegalan rad, nemedicinski educirane osobe i lažni preparati u svijetu estetske medicine nikad nisu bili na ovakvom zamahu. Upravo zato potrebno je obratiti posebnu važnost na edukaciju i izvrsnost rada nas i naših kolega. Naše stručno Društvo ima potporu Ministarstva zdravstva, te svim educiranim kolegama dajemo i certifikate kojima postaju osposobljeni za rad - kazao je predsjednik HDEM HLZ univ. mag. Željko Rotim.

MILJENKO HEGEDIĆ
dr. Rotim ističe kako primjena takvih filera i botoksa može biti opasna po zdravlje.

Tržište je kontaminirano nelegalnim, neprovjerenim, neregistriranim i nesigurnim preparatima, koji se sve više nude u kozmetičkim i frizerskim salonima, a mogu se prepoznati i po tome što su neshvatljivo jeftini.

Njihova primjena može čak biti i nesigurna pa tako i opasna po ljudsko zdravlje sama po sebi jer nisu prošli nikakvu provjeru, nego se prodaju na crno, nose u torbama i nude po salonima, privatnim stanovima i partyjima, pa čak i ordinacijama. No, nedavno je predstavljeno moguće rješenje o ilegalnom radu nekirurških zahvata u estetskoj medicini.

- Svi doktori, ali i zabrinuti pacijenti, mogu izvršiti prijavu ili anonimnu prijavu Ministarstvu zdravstva, ali i Državnom inspektoratu, ukoliko smatraju da se sam tretman dermalnim filerima ili botoksom izvodi u nepropisanim uvjetima od strane neprimjereno educirane osobe. Prijava je potrebna, jer tek nakon prijave državno tijelo može djelovati i sankcionirati problem - naglasio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na nedavno održanom panelu u sklopu 9. Croatian Esthetic Medicine Symposiumu (CEMS) u organizaciji Hrvatskog društva za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora (HDEM HLZ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:19