UFC

Vrijeme je za napad na titulu! Islam Makhachev lakoćom je došao do desete uzastopne pobjede

Islam Makhachev

 Mike Lawrie/Getty images/Profimedia
30-godišnji Dagestanac nije imao apsolutno nikakvih problema s Bobbyjem Greenom

Uspio je Bobby Green svojom pričom proteklih dana navesti određene stručnjake, aii i fanove, da pomisle kako zapravo ima šanse za pobijediti Islama Makhacheva. Međutim razlika u kvaliteti četvrtorangiranog izazivača Makhacheva te nerangiranog Greena, bila je prevelika.

Islam Makhachev pobijedio je Greena nakon tri minute i 23 sekunde borbe. Dakle, Green nije izdržao niti punu rundu, a Dagestanac je slavio tehničkim nokautom. Dvije minute trebale su Islamu da sruši Greena i odvede borbu na svoj teritorij, u parter. Razlika u kvaliteti dvojice boraca tu se očitovala još više.

Khabibov legitimni nasljednik vršio je sjajan pritisak iz gornje pozicije, došao je u poziciju ''full mounta'' te je tražio priliku za ''submission''. Green se uspijevao obraniti, no Makhachev je tada prešao na silovite udarce, a Green se mogao samo pokriti rukama i čekati završetak. Upravo tako je i bilo, a može se reći kako se Makhachev nije niti oznojio u ovom meču, no to postaje sve češća praksa za njega. Deseta je ovo uzastopna pobjeda za Makhacheva, četvrta uzastopna prekidom i druga zaredom u prvoj rundi. Stoga ne čudi da je Islam u razgovoru s Bispingom neposredno nakon meča poručio:

''Želim 'title shot', ništa drugo. Umoran sam od svega ostalog. Spreman sam, ovdje, uvijek treniram jako. Samo mi recite gdje i kada?''

U sunaslovnoj borbi večeri, gledali smo obračun iskusnog Mishe Cirkunova i nadolazećeg Wellingtona Turmana. 9 godina stariji Cirkunov ipak je izgubio ovaj meč, a Turman je slavio ''submissionom'' (poluga na ruci) u drugoj rundi. Treći je to poraz zaredom kod Mishe Cirkunova, a nije mu pomogla niti tranzicija u srednju kategoriju, jer tamo je u nizu od dva poraza. Pobjedu čeka od devetog mjeseca 2019. godine i slavlja nad Jimom Cruteom.

Wellington Turman upisao je drugu pobjedu zaredom, nakon što je u osmom mjesecu protekle godine savladao i Sama Alveyja. Brazilac se dobro oporavio od dva poraza nokautom u prvoj rundi koja je doživio prije trenutnog pobjedničkog niza.

Ostatak priredbe nije ponudio naročito zvučna imena, no gledali smo niz dobrih borbi i pregršt finiša. U obračunu nadolazećih boraca lake kategorije, Arman Tsarukyan pokazao se većim talentom od Joela Alvareza i tehničkim nokautom u drugoj rundi, Tsarukyan je došao do pete uzastopne pobjede pod okriljem UFC-a. Samo jedan poraz upisao je ovaj 25-godišnji armensko-ruski borac, a to se dogodilo 2019. godine protiv Islama Makhacheva. Jednoglasnom odlukom tada je izgubio Tsarukyan, no pružio je jako dobar otpor ponajboljem borcu ove kategorije. Pred Armanom je blistava budućnost i upamtite ovo ime.

Armen Petrosyan podijeljenom odlukom savladao je Gregoryja Rodriguesa u jako uzbudljivom meču, a još uzbudljiviji bio je meč između Ji Yeon Kim i Priscile Cachoeire. Brazilka je slavila jednoglasnom odlukom, no apsolutno je nejasno kako su suci presudili ovaj meč u njenu korist. Ipak, ako uzmemo u obzir da su se za sudačkim stolom u isto vrijeme našli Sal D'Amato te Adalaide Byrd, ne treba čuditi da su upravo oni bodovali ovaj meč u korist Cachoeire. Sal D'Amato dugo je na meti MMA stručnjaka i fanova zbog serije bizarnih odluka, dok se Adalaide Byrd našla pod paljbom 2017. godine nakon meča Canela Alvareza i Gennadyja Golovkina. Sutkinja je tu borbu bodovala 118-110 u korist Meksikanca, a dojam je kao da je gledala neku posve drukčiju borbu. Inače, Kim je pogodila 170 značajnih udaraca naspram 102 od strane Cachoeire. Brazilka je upisala jedno rušenje.

Što se preliminarnog dijela tiče, svakako vrijedi izdvojiti Ignacija Bahamondesa i Terrancea McKinneyja. Dvojica talentiranih boraca lake kategorije upisali su nove pobjede prekidima. Bahandomes je dokazao kako je potkovan i u parteru, te je ''Brabo gušenjem'' prisilio Rong Zhua na predaju u trećoj rundi. Terrance McKinney prava je zvijer i to je dokazao savladavši Faresa Ziama u prvoj rundi. 27-godišnji američki borac otprije je vlasnik najbržeg nokauta u povijesti lake kategorije (7 sekundi protiv Matta Frevole), a danas je slavio ''submissionom'' (RNC) nakon nešto više od dvije minute borbe.

Kompletne rezultate UFC Fight Night 202 priredbe održane u Apexu, pročitajte pri dnu teksta.

UFC Fight Night 202 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Islam Makhachev def. Bobby Green via TKO - R1, 3:23

Wellington Turman def. Misha Cirkunov via submission (armbar) - R2, 1:29

Priscila Cachoeira def. Ji Yeon Kim via jednoglasnom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

Arman Tsarukyan def. Joel Alvarez via TKO - R2, 1:57

Armen Petrosyan def. Gregory Rodrigues via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 30-27)

Preliminarni dio priredbe:

Ignacio Bahamondes def. Rong Zhu via submission (giljotina) - R3, 1:40

Josiane Nunes def. Ramona Pascual via jednoglasnom odlukom (30-27, 30-27, 30-26)

Terrance McKinney def. Fares Ziam via submission (RNC) - R1, 2:11

Jonathan Martinez def. Alejandro Perez via jednoglasnom odlukom (29-28, 29-28, 30-27)

Ramiz Brahimaj def. Micheal Gillmore via submission (RNC)

Carlos Hernandez def. Victor Altamirano via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 30-27, 29-28)

Linker
10. svibanj 2024 16:07