UFC

(VIDEO) Sve protivnike lakoćom je rušio, osim legendarnog Brazilca: Pogledajte kako je Aldo neutralizirao Merabovo hrvanje

Jose Aldo i Merab Dvalishvili 

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Merab Dvalishvili bilježi zastrašujuće brojke u kategoriji rušenja svojih protivnika, ali jedan meč ipak je iznimka

Hrvanje i tempo, dva su najjača oružja Meraba Dvalishvilija. Sjajni gruzijski borac bantam kategorije slavio je u posljednjih deset nastupa pod okriljem UFC-a i tim pobjedničkim nizom priskrbio si je napad na titulu.

Meraba u ranim nedjeljnim satima čeka okršaj s prvakom Seanom O‘Malleyjem, a taktika Meraba Dvalishvilija svima je dobro znana. Nema tu nekakvih tajni i iznenađenja, Dvalishvilijev cilj bit će skraćivanje distance, rušenje O‘Malleyja i nametanje visokog tempa kojim će pokušati iscrpiti prvaka. Hoće li mu to poći za rukom, nameće se pitanje.

Sudeći prema Merabovim prijašnjim mečevima, radi se o taktici koju on jako dobro sprovede u djelo. Gotovo svakog svog protivnika u UFC-u, Merab je barem dvaput rušio. Nerijetko brojka rušenja odlazi u sferu dvoznamenkastog, pa je tako Merab rušio Petra Yana čak 11 puta, Caseyja Kenneyja u 12 navrata, a Gustavo Lopez srušen je 13 puta od strane Meraba. Imun na Merabovo hrvanje nije bio ni Henry Cejudo, olimpijski prvak u hrvanju slobodnim stilom.

Cejudo je olimpijsko zlato osvojio 2008. godine, a svoje vještine jako dobro pretočio je u MMA. Većinu svojih mečeva Cejudo je odradio nedopustivši protivnicima ni jedno jedino rušenje. Uspješni su bili jedino Demetrious Johnson s jednim rušenjem i Aljamain Sterling koji je Cejuda uspio srušiti u četiri navrata. Valja napomenuti kako je Sterling upisao četiri rušenja u meču na pet rundi, dok je Merab rušio Cejuda pet puta, iako su odradili dvije runde manje.

Ono što Meraba čini odličnim hrvačem, osim jako dobre tehnike, svakako su i njegove fizikalije. Gruzijac je fizički strašno moćan za bantam kategoriju, ali posebno oduševljava njegova kondicijska sprema. Merab je u meču protiv Yana upisao čak 49 pokušaja rušenja, a takvim pristupom konstantno navodi protivnika na pogađanje i drži ga u priprvai za hrvačke razmjene. Čak 66 rušenja upisao je Dvalishvili tijekom 12 odrađenih nastupa u UFC-u, a Ricky Simon s 43 rušenja najbliži mu je među borcima bantam kategorije. To dovoljno govori koliko je Merab fokusiran na hrvanje, ali isto tako govori i da je jako dobar u onome što radi.

Ipak, postoji borac koji je imao rješenje za Merabovo hrvanje. Radi se o Joseu Aldu. Legendarni Brazilac jedini je Merabov protivnik koji je uspio obraniti sve njegove pokušaje rušenja. Neki bi pomislili kako Merab možda nije pretjerano pokušavao odvesti borbu u parter pa se zato zadržao na nula uspješnih rušenja, ali brojke govore drukčije.

Čak 16 puta Merab je pokušavao odvesti Alda u donju poziciju, ali jednostavno nije imao rješenje za Aldovu besprijekornu obranu od rušenja. "Takedown defence" Josea Alda nešto je o čemu se godinama pričaju hvalospjevi, ali s razlogom. Aldo tijekom svoje bogate karijere u UFC-u i WEC-u rušenja brani nevjerojatno uspješno. Čak 91 posto pokušaja rušenja Aldo je uspješno obranio, a uzmemo li u obzir kako se borio s mnoštvom vrhunskih hrvača (Merab, Urijah Faber, Chad Mendes, Kenny Florian, Frankie Edgar, Mike Brown, Manvel Gamburyan), Aldove brojke još su impresivnije.Snažni kukovi, odličan balans, vrhunski refleksi, ali i poznavanje materije, čimbenici su koji Alda čine samom elitom kad je u pitanju obrana protivnikovih pokušaja rušenja.

Moramo ipak dodatno pohvaliti i Meraba Dvalishvilija. Unatoč činjenici da nije uspio srušiti Alda, Merab je ipak uspio doći do pobjede jednoglasnom odlukom. Daleko je to bilo od nekakve impresivne i oku ugodne izvedbe, ali Merab je odradio svoj posao. To mu daje nadu da može pronaći način za pobjedu čak i u mečevima gdje njegovo najjače oružje zakaže.

"Plan B" mogao bi mu zatrebati večeras u meču protiv Seana O‘Malleyja, jer "Suga" iz meča u meč sve bolje brani rušenja i pokazuje velik napredak po tom pitanju. Nije O‘Malley na razini Alda, ali Merabu neće biti lako i trebat će najbolje moguće izdanje ako želi doći do pojasa.

Linker
14. rujan 2024 12:27