UFC

(VIDEO) Khamzat Chimaev oduševio svojom snagom: Lakoćom je podigao Daniela Cormiera

Khamzat Chimaev (lijevo) i Daniel Cormier (desno)

 Screenshot (twitter, Mmarena)
UFC-ov borac srednje kategorije djeluje jako spremno uoči svog nastupa na UFC 294 eventu

Meč između Khamzata Chimaeva i Kamarua Usmana svojevrsna je poslastica za ljubitelje hrvanja. Chimaev je rušio pet od ukupno šest svojih dosadašnjih protivnika unutar UFC-a, a Gerald Meerschaert jedini je borac protiv kojeg nije niti koristio svoje hrvanje.

Khamzat je nokautirao Meerschaerta prvim udarcem, nakon samo 17 sekundi borbe i nije bilo potrebe za pokušajem rušenja. Sve ostsale svoje protivnike unutar UFC-ovog kaveza Chimaev je barem jednom rušio i prosječno upisuje 3,98 rušenja na svakih 15 minuta borbe. Još nitko nije uspio srušiti Chimaeva unutar UFC-ovog kaveza, a višestruki švedski prvak u hrvanju na glasu je kao ponajbolji hrvač na UFC-ovom rosteru.

Kamaru Usman s druge strane posjeduje još impresivniju statistiku. Usman je 17 puta nastupio pod okriljem UFC-a, a prosječno upisuje 2,96 rušenja na svakih 15 minuta. Nešto manje od Chimaeva, ali Usman se borio protiv znatno ozbiljnije konkurencije. Ono što zapanjuje jest Usmanova obrana od rušenja. Čak 97 posto protivničkih pokušaja Kamaru je uspješno obranio, a Leon Edwards jedini je borac koji je službeno srušio Usmana. Uzmemo li u obzir da je Usman dijelio kavez s vrhunskim hrvačima poput Colbyja Covingtona, Tyrona Woodleyja, Gilberta Burnsa i Rafaela dos Anjosa, statistika izgleda još impresivnije.

Zato je obračun Chimaeva i Usmana posebno intrigantan. Tko će imati prednost u hrvanju, izdanak američke škole hrvanja ili Khamzat koji je svoje hrvačke vještine brusio odrastajući u Čečeniji i Švedskoj. Chimaev tvrdi da je on ipak na osjetno višoj razini.

‘‘On barata američkim hrvanjem, a ja sam hrvač s planine, velika je razlika. Sjećate li se što je Khabib napravio Gaethjeu. Vidio sam neke videe u kojima Gaethje i Usman hrvaju. Podjednaki su u tim videima. Khabib je pokazao naše hrvačke vještine. Ja imam gotovo isti stil.‘‘, poručio je Khamzat prije nekoliko dana na jednoj od konferencija za medije.

Chimaev očito smatra da je hrvačka škola osjetno kvalitetnija na teritoriju s kojeg dolazi, nego ona američka. Naravno, Amerikanci su također poznati po vrhunskom hrvanju, a ne zaboravimo da ovdje pričamo o MMA borbi. Ne radi se o čistom hrvanju i ključno je koliko dobro određeni borac može implementirati svoje vještine unutar kaveza.

Khamzat Chimaev ipak djeluje više nego spremno, ali i hrvački raspoloženo. Društvenim mrežama kruži snimka susreta između Chimaeva i Daniela Cormiera. Iako Cormier izgleda kao da je osjetno prešao gornju granicu teške kategorije (120 kg) i nekadašnji je olimpijski hrvač, Khamzat ga je lakoćom podigao tijekom kratke hrvačke razmjene.

Naravno, niti je Cormier u formi, niti se radilo o nekakvom ozbiljnom hrvačkom obračunu. Sve je prošlo u šaljivom tonu, ali fanovi su impresionirani lakoćom kojom je Chimaev podigao jednog Daniela Cormiera.

Može li istom lakoćom podići i Kamarua Usmana, saznati ćemo u subotu iza 22:00h.

Linker
01. svibanj 2024 07:57