UFC

USADA još niti jednom nije testirala McGregora ove godine: ‘Postoje izuzetne situacije‘

Conor McGregor

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
UFC i McGregor odbili su komentirati navode vezane za testiranje

Još od loma noga u trilogiji protiv Dustina Poiriera, slavni Irac se pokušava vratiti borbama, a tom prigodom svako malo se poigra maštom fanova izbacujući video uratke s treninga i sparinga. Unatoč neaktivnosti, Conor je rangiran na visoko 11. mjesto UFC ljestvice lake kategorije, a njegov povratak se očekuje tek iduće godine.

Ukratko, iako trenutno nema zakazanu borbu i već se dugo nije borio, on je tehnički i dalje aktivan UFC-ov borac, čime kao i svi drugi borci podliježe USADA-inom antidopinškom programu testiranja. Zbog toga se nameće pitanje zašto USADA nije testirala Conora McGregora niti jednom još u 2022. godini?

TSN-ov novinar je otkrio kako je Conor McGregor, ne ubrajajući nekoliko boraca koji su tek potpisali za UFC u kolovozu (8. mjesec), ostaje jedini borac iz UFC rostera koji niti jednom nije bio testiran na doping u 2022. godini. Činjenica je da McGregor konstantno mijenja lokacije, ponajviše radi krstarenja jahtom, ali USADA-in posao je da prati lokaciju svakog borca i ne bi smjelo zbog tog razloga biti ikakvih iznimaka od testiranja. Još pogotovo zbog činjenice da se doping najviše koristi tijekom oporavka kosti i mišića kod teških lomova.

USADA je povodom ovog nevjerojatnog propusta, možda i namjernog, dala u medije svoju izjavu o cijeloj situaciji.

"Jednom kada UFC borac postane dio testnog programa, oni postanu subjekti za testiranje čak i kada sene natječu. Oslobođeni su testiranja jedino onda kada objave umirovljenje ili kada im ugovor više nije važeći."

"Jednom kada se natjecatelj vrati u UFC, mora biti šest mjeseci pod stalnim nadzorom i testiranjima prije nego dobije odobrenje za natjecanje. Slično kao i kod Svjetske Antidopinške Organizacije, u UFC-u se može dati iznimka od testiranja u trajanju od šest mjeseci, ali samo u iznimnim uvjetima ili onda kada bi se striktna pravila za testiranja pokazala nepravedna za natjecatelja, ali u oba slučaja unutar UFC-a, natjecatelj mora dati barem dva negativna uzorka prije nego se krene ponovno natjecati. Mi ne moramo komentirati status testiranja niti jednog aktivnog borca."

Conor McGregor i UFC odbili su komentirati ijedan od ovih navoda.

Linker
25. travanj 2024 21:36